Actualitzat 15/12/2014 14:05

Vall d'Hebron tracta 1.400 malalts de càncer d'acord amb les seves alteracions genètiques

Balance del séptimo año de funcionamiento de la UITM de la Vall d'Hebron
Foto: EUROPA PRESS

Administren fàrmacs innovadors que poden arribar a curar malalts sense possibilitats

BARCELONA, 15. (EUROPA PRESS)

La Unitat d'Investigació en Teràpia Molecular del Càncer-La Caixa (UITM) de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha atès d'ençà que es va inaugurar el 2010 1.400 pacients que no havien respost bé a les teràpies tradicionals i als quals se'ls ha aplicat un tractament "personalitzat" en funció de les alteracions genètiques del tumor.

   En roda de premsa aquest dilluns, el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Giró, i el director del VHIO i cap del servei d'Oncologia, Josep Tabernero, han fet balanç de la UITM, que es va començar a gestar el 2007 però que es va crear el 2010.

   Segons Tabernero, la unitat és "innovadora" perquè administra tractaments --en fase I i II-- que encara no són comercialitzats ni tampoc són purament experimentals, però tenen un efecte molt gran sobre els pacients, ja que persones que no tenien cap possibilitat s'han arribat a curar. "Malalts que abans es morien en sis o vuit mesos ara són supervivents i viuen molts anys. Això és una realitat", ha celebrat el doctor.

   La pacient extremenya Sónia Sánchez, de 39 anys i amb una filla de set, que actualment viu a Barcelona i patia un tumor cerebral, ha explicat que li van diagnosticar el càncer el 2009 i va passar per tres operacions fins que va entrar a la UITM, on es va sotmetre a un nou tractament que l'ha curat.

   A diferència dels tractaments ordinaris, aquesta unitat busca alteracions moleculars dels tumors, el que implica una "subtificació" dels càncers més freqüents --mama, pulmó i còlon, entre d'altres--, i també aplica una tecnologia que analitza les esmentades modificacions genètiques en la sang dels malalts.

   Una mostra d'aquesta personalització, que és el "futur" del tractament del càncer i altres malalties, és que el 2013 la unitat va elaborar un total de 75 estudis clínics i va tractar 345 malalts, fet que suposa una forma de treballar que permet atreure talent i inversió d'empreses biotecnològiques i farmacèutiques, ha detallat Tabernero.

   La selecció dels pacients es realitza de manera telemàtica sense necessitat que el malalt s'hagi de desplaçar a l'hospital, i es decideix en funció de si l'alteració molecular del càncer que pateix té possibilitats de rebre algun tractament.

PRIMERA CAUSA DE MORT

   El càncer és la primera causa de mort de persones entre 35 i 70 anys; un de cada dos homes i dos de cada tres dones a l'Estat desenvoluparan un tumor en la seva vida, i dels 208.000 casos diagnosticats cada any a Espanya, 103.000 moren per aquesta causa.

   Tabernero ha dit que, malgrat l'augment progressiu dels casos, la mortalitat ha disminuït, i ha posat l'accent en el diagnòstic precoç i la personalització per lluitar contra la malaltia.

   Giró ha manifestat que un dels objectius estratègics de la fundació és "contribuir a garantir el dret a la salut", ha avançat que signarà un conveni per als pròxims cinc anys dotat amb 1,2 milions d'euros per a aquesta unitat, en què fins ara ha invertit set milions d'euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés