Publicat 4/4/2019 18:26:22 +02:00CET

El Vall d'Hebron, primer hospital catal que fa una recessió del cap del pncrees amb robot

Josep Tabernero
VHIO - Archivo

BARCELONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

El Servei de Cirurgia hepatobiliopancretica i Trasplantaments de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha dut a terme per primera vegada a Catalunya una duodenopancreatectomia ceflica mitjanant el robot Da Vinci, ha informat aquest dijous en un comunicat.

Es tracta d'una intervenció quirúrgica d'alta complexitat que s'ha dut a terme a un home de 59 anys que patia un tumor situat al cap del pncrees.

Els cirurgians han fet una recessió del cap del pncrees mitjanant el robot, que permet que aquesta operació sigui mínimament invasiva perqu l'accés a l'abdomen és laparoscpica i no cal obrir al pacient, la qual cosa comporta un postoperatori menys dolorós i una recuperació més rpida.

Vall d'Hebron ja es va convertir el 2017 en el primer hospital de l'Institut Catal de la Salut (ICS) a realitzar aquesta intervenció per laparoscpia amb una cmera de tres dimensions, i des de llavors ha fet deu amb aquesta tcnica.

Elizabeth Pando, del Servei de Cirurgia hepatobiliopancretica i Trasplantaments, ha explicat que l'operació dura deu hores entre la fase de recessió i reconstrucció, on després d'extreure el tumor, el cap del pncrees, el duod, la vesícula i la part final del conducte biliar, ha unit l'intestí amb l'estómac, el conducte biliar i la part del pncrees que quedava.

Ha assenyalat que per poder fer aquesta operació el pacient ha de presentar el tumor localitzat i sense contacte amb estructures venosas ni arterials, no tenir obesitat i no haver patit episodis d'inflamació del pncrees o de la vesícula.