Publicat 11/01/2019 13:04

El Vall d'Hebron fa la primera cirurgia híbrida de Catalunya en cardiopatia congnita d'adult

Operació en un quirfan híbrid de l'Hospital Vall d'Hebron
Europa Press

Cirurgians cardíacs i hemodinamistes reforcen la seva collaboració en reduir l'estrs i el risc al pacient

BARCELONA, 11 gen. (EUROPA PRESS) -

Cirurgians i hemodinamistes de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona han fet la primera cirurgia híbrida de Catalunya en una cardiopatia congnita d'adult, un cas d'estenosi artica en el qual han collocat una vlvula mecnica i un 'stent' a l'aorta, i han ajuntat en una setmana les dues intervencions, en lloc de fer-les per separat en dos mesos.

"El malalt només ha patit un ingrés, un procés anestsic, i aix ha provocat menys risc", menys estrs i més confort, ha explicat en roda de premsa aquest divendres el cirurgi cardíac Carlos Sureda, que ha detallat que al centre hi ha dues sales que conjuminen la dotació d'un quirfan cardíac i una sala d'hemodinmica --amb radiologia i ecocardiografia d'última generació--.

"En aprendre nosaltres a collaborar amb el servei d'hemodinmica i en disposar d'aquest quirfan, el que aconseguim és un gran benefici per al malalt", segons el cirurgi, que ha afegit que cada vegada veuen més procediments en els quals aquesta collaboració dels dos serveis pot ser beneficiosa, sobretot en malalts amb diverses lesions.

El cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de l'hospital, Miguel Ángel Castro, ha destacat: "És un exemple de medicina basada en el pacient. No és el pacient el que va d'un lloc a un altre esperant que els especialistes li facin les intervencions, sinó que som nosaltres els que ens desplacem" i collaboren en un mateix acte.

El cap d'Hemodinmica del Servei de Cardiologia del Vall d'Hebron, Bruno García, ha posat en valor: "El més important és el canvi de paradigma, la collaboració de dos serveis que podrien xocar frontalment per sumen".

Ha relatat que les tcniques d'hemodinmica --la biofísica que estudia el flux de la sang-- són cada vegada menys invasives --amb catters i operacions que aprofiten forats naturals del cos o petites incisions--, per cada vegada treballen amb coses més grans, com les vlvules, per la qual cosa han comenat a collaborar més amb cirurgians.

MÉS COMPLEXITAT EN ADULTS

Les cardiopaties congnites --de naixement-- solen detectar-se en la infncia, per en casos en els quals no han estat diagnosticades, no havien detectat símptomes o en pasos en els quals no hi ha recursos per tractar-les, s'intervé en adults, en els quals té complexitat afegida perqu la patologia ha anat degenerant.

En casos d'estenosi artica, en els quals la vlvula artica es calcifica, no deixa passar la sang i el cor s'hipertrofia per l'esfor que ha de fer, intervé primer l'equip d'hemodinmica que posa l''stent' --que amplia l'aorta perqu pugui passar la sang-- i, després de recuperar-se, operen els cirurgians per posar la vlvula.

En aquest cas, que es va fer a finals del 2018, els hemodinamistes van aprofitar el camí obert pels cirurgians --que van obrir el trax-- per collocar la vlvula amb més precisió, i es van fer alhora les dues intervencions.

"En el primer procediment, en posar-li l'endoprtesi, augmenta el risc quirúrgic, per la qual cosa en fer-ho durant el mateix procediment hem assolit reduir el risc i el maneig anestsic", ha posat en valor Sureda.

El pacient, Omar, de 43 anys, ha explicat que fa un parell d'anys va comenar a notar que es cansava, sobretot a la feina i en pujar escales, i que va celebrar que es fes tot en una sola intervenció, ats que va ser "molt rpid" i ara es troba bé.

UNA SALA DE BALL

A l'hospital --que té dos quirfans híbrids des de fa més d'un any-- es tracten unes deu persones cada any per patologia congnita, i en cirurgia híbrida global cardíaca es fan unes 25 intervencions cada any, per cada vegada anir en augment, i encara que no els consta que un altre centre públic catal tingui un quirfan com aquest, sí que n'hi ha algun a la resta de l'Estat.

Per a aquestes operacions híbrides "es necessita una installació que és com una sala de ball; és molt gran, amb tcnics de rajos dedicats", ha observat l'hemodinmic, que ha destacat que aquesta operació suposa un pas més enll, en fer-se en adults, malgrat que ja s'havia operat de manera híbrida una patologia cardíaca congnita en nens.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés