El Vall d'Hebron fa la primera cirurgia híbrida de Catalunya en cardiopatia congènita d'adult

Operació en un quiròfan híbrid de l'Hospital Vall d'Hebron
Europa Press
Publicat 11/1/2019 13:04:39CET

Cirurgians cardíacs i hemodinamistes reforcen la seva col·laboració en reduir l'estrès i el risc al pacient

BARCELONA, 11 Gen. (EUROPA PRESS) -

Cirurgians i hemodinamistes de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona han fet la primera cirurgia híbrida de Catalunya en una cardiopatia congènita d'adult, un cas d'estenosi aòrtica en el qual han col·locat una vàlvula mecànica i un 'stent' a l'aorta, i han ajuntat en una setmana les dues intervencions, en lloc de fer-les per separat en dos mesos.

"El malalt només ha patit un ingrés, un procés anestèsic, i això ha provocat menys risc", menys estrès i més confort, ha explicat en roda de premsa aquest divendres el cirurgià cardíac Carlos Sureda, que ha detallat que al centre hi ha dues sales que conjuminen la dotació d'un quiròfan cardíac i una sala d'hemodinàmica --amb radiologia i ecocardiografia d'última generació--.

"En aprendre nosaltres a col·laborar amb el servei d'hemodinàmica i en disposar d'aquest quiròfan, el que aconseguim és un gran benefici per al malalt", segons el cirurgià, que ha afegit que cada vegada veuen més procediments en els quals aquesta col·laboració dels dos serveis pot ser beneficiosa, sobretot en malalts amb diverses lesions.

El cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de l'hospital, Miguel Ángel Castro, ha destacat: "És un exemple de medicina basada en el pacient. No és el pacient el que va d'un lloc a un altre esperant que els especialistes li facin les intervencions, sinó que som nosaltres els que ens desplacem" i col·laboren en un mateix acte.

El cap d'Hemodinàmica del Servei de Cardiologia del Vall d'Hebron, Bruno García, ha posat en valor: "El més important és el canvi de paradigma, la col·laboració de dos serveis que podrien xocar frontalment però sumen".

Ha relatat que les tècniques d'hemodinàmica --la biofísica que estudia el flux de la sang-- són cada vegada menys invasives --amb catèters i operacions que aprofiten forats naturals del cos o petites incisions--, però cada vegada treballen amb coses més grans, com les vàlvules, per la qual cosa han començat a col·laborar més amb cirurgians.

MÉS COMPLEXITAT EN ADULTS

Les cardiopaties congènites --de naixement-- solen detectar-se en la infància, però en casos en els quals no han estat diagnosticades, no havien detectat símptomes o en països en els quals no hi ha recursos per tractar-les, s'intervé en adults, en els quals té complexitat afegida perquè la patologia ha anat degenerant.

En casos d'estenosi aòrtica, en els quals la vàlvula aòrtica es calcifica, no deixa passar la sang i el cor s'hipertrofia per l'esforç que ha de fer, intervé primer l'equip d'hemodinàmica que posa l''stent' --que amplia l'aorta perquè pugui passar la sang-- i, després de recuperar-se, operen els cirurgians per posar la vàlvula.

En aquest cas, que es va fer a finals del 2018, els hemodinamistes van aprofitar el camí obert pels cirurgians --que van obrir el tòrax-- per col·locar la vàlvula amb més precisió, i es van fer alhora les dues intervencions.

"En el primer procediment, en posar-li l'endopròtesi, augmenta el risc quirúrgic, per la qual cosa en fer-ho durant el mateix procediment hem assolit reduir el risc i el maneig anestèsic", ha posat en valor Sureda.

El pacient, Omar, de 43 anys, ha explicat que fa un parell d'anys va començar a notar que es cansava, sobretot a la feina i en pujar escales, i que va celebrar que es fes tot en una sola intervenció, atès que va ser "molt ràpid" i ara es troba bé.

UNA SALA DE BALL

A l'hospital --que té dos quiròfans híbrids des de fa més d'un any-- es tracten unes deu persones cada any per patologia congènita, i en cirurgia híbrida global cardíaca es fan unes 25 intervencions cada any, però cada vegada anirà en augment, i encara que no els consta que un altre centre públic català tingui un quiròfan com aquest, sí que n'hi ha algun a la resta de l'Estat.

Per a aquestes operacions híbrides "es necessita una instal·lació que és com una sala de ball; és molt gran, amb tècnics de rajos dedicats", ha observat l'hemodinàmic, que ha destacat que aquesta operació suposa un pas més enllà, en fer-se en adults, malgrat que ja s'havia operat de manera híbrida una patologia cardíaca congènita en nens.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.