Actualitzat 20/08/2019 17:42

El Vall d'Hebron elimina un 64% del reservori del VIH amb un fàrmac i obre portes a noves estratègies

- EUROPA PRESS

BARCELONA, 20 Ag. (EUROPA PRESS) -

El Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i l'Hospital Vall d'Hebron, en col·laboració amb l'Hospital Clínic de Barcelona, han identificat per primera vegada una diana cel·lular per tractar el virus de la immunodeficiència humana (VIH) mitjançant l'aplicació d'un fàrmac que ha aconseguit reduir el reservori cel·lular de la malaltia en un 64%.

Encara que el fàrmac utilitzat no es contempla com un tractament, l'interès per caracteritzar aquests reservoris virals rau en la possibilitat de dissenyar noves estratègies i es creu que, la seva eliminació, pot ser "una manera de guarir els pacients amb VIH", ha explicat aquest dimarts la responsable de l'estudi, María José Buzón.

L'estudi 'in vitro', amb cèl·lules de més de 80 pacients, ha consistit en l'activació del reservori del VIH en els limfòcits T CD4 +, les cèl·lules en les quals el virus es troba latent i en les quals el tractament antiretroviral "no té efecte", ha dit Buzón.

En reactivar el virus, els investigadors han observat que les cèl·lules del reservori expressen la molècula CD20, i els resultats de l'estudi --que s'han publicat a la revista 'Nature Communications'-- constaten que el fàrmac 'rituximab' ataca aquestes molècules i permet reduir el reservori cel·lular.

UN FÀRMAC PROBLEMÀTIC

Buzón ha assenyalat que el principal problema del 'rituximab', un anticòs monoclonal que s'utilitza per tractar diferents tipus de càncer, és que elimina tant les molècules CD20 expressades per les cèl·lules amb VIH reactivades, com les expressades per altres cèl·lules sanes del cos.

La doctora ha explicat que, fins ara, s'han utilitzat fàrmacs que ja s'utilitzen en la clínica per a tractaments oncològics i que se sap que són capaços d'identificar la molècula CD20.

"NOVA LÍNIA" D'ACTUACIÓ

El següent pas és crear nous fàrmacs que reconeguin específicament les cèl·lules que expressen aquesta molècula i que són reservori, i els resultats de l'estudi mostren una "nova línia" d'actuació, segons el metge del Servei de Malalties Infecciosos del Vall d'Hebron, Adrià Curran.

Els investigadors han rebutjat l'ús de fàrmacs com el 'rituximab' --que qualifiquen de tòxics i pensats per tractar malalties greus-- com a primera opció per a persones "sanes" que no presenten altres patologies, com els pacients amb VIH.

UNA MALALTIA SENSE CURA

En l'actualitat, no existeix cura per a aquesta malaltia i els tractaments antiretrovirals que reben els pacients amb VIH poden reduir la càrrega viral fins a nivells no detectables, però l'existència de reservoris implica la possibilitat de la reaparició de la malaltia.

Al voltant de 160.000 persones a l'Estat viuen amb VIH i cada any es detecten unes 3.400 infeccions noves, mentre que a Catalunya aquesta xifra se situa en 30.000 persones en tractament i unes 600 infeccions anuals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés