Publicat 13/6/2019 13:09:22CET

Vall d'Hebron detecta que hi ha cinc velocitats de creixement "normals" en els adolescents

EUROPA PRESS - Archivo

Crea una classificació que evitarà "molts errors diagnòstics" després de seguir 1.450 nens

BARCELONA, 13 Juny (EUROPA PRESS) -

Diversos investigadors de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona han detectat que existeixen cinc patrons de creixement puberal o adolescent, i no només un, com es creia, en un estudi longitudinal pioner "al món" que ha seguit 1.453 persones des dels quatre anys fins a l'edat adulta.

Es tracta del primer estudi d'aquest tipus a tot el món amb un nombre molt elevat de participants, i es va realitzar entre el 1995 i el 2017 seguint 743 noies i 710 nois, en els quals s'ha detectat que aquestes cinc velocitats de creixement estan determinades del moment d'inici de la pubertat, ha explicat el centre en un comunicat aquest dijous.

El líder del treball, el cap de Pediatria del Vall d'Hebron entre el 1988 i el 2015 Antonio Carrascosa, ha explicat: "Cada noi creix al seu ritme, i els cinc patrons són normals", i gràcies a la seva aportació, quan un pediatre valori el creixement d'un nen ho podrà fer d'una manera molt més acurada, ha assenyalat.

El fet que els pediatres facin servir un únic patró de creixement (l'intermedi) com a comparador normal, genera "molts errors diagnòstics, tractaments innecessaris i patiment", com a tractaments farmacològics per frenar la progressió de la pubertat en nens que maduren molt aviat que no són necessaris, ha assenyalat el consultor sènior del centre i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Amb aquesta classificació, el metge sabrà quin tipus de patró segueix l'adolescent i si el seu creixement és normal o no en funció de la seva velocitat de creixement a partir de l'inici de la pubertat, és a dir, l'aparició dels caràcters sexuals --creixement dels pits en les noies, increment de la mesura testicular en els nois--, que provoca que s'acceleri el creixement.

A més, han detectat que, de mitjana, els cinc grups arriben als 18 anys amb la mateixa alçada (al voltant dels 167,7 centímetres en les noies i dels 178 centímetres en els nois), amb la qual cosa trenquen el mite que els que comencen a madurar més tard creixen menys.

Els experts han recopilat dades de la talla, la velocitat de creixement, el pes i l'índex de massa corporal dels participants --tots sense obesitat ni desnutrició--, i el treball ha comptat amb la col·laboració del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (Ciberer).

MADURADORS PRIMERENCS I TARDANS

La nova classificació proposa que els maduradors molt primerencs arriben a la pubertat als vuit anys en noies i deu en nois; els primerencs, als deu en noies i 11 en nois; els intermedis ho fan als deu i 12, respectivament; mentre que les noies tardanes inicien la pubertat als 11 i els nois als 13, i els molt tardans ho fan als 12 i als 14.

Per exemple, la nova classificació mostra de mitjana que les noies maduradores molt primerenques als vuit anys mesuren 129 centímetres, tres més que les molt tardanes, però als 12 anys, les molt primerenques mesuren 157 centímetres, set més que les molt tardanes.

Tots dos patrons de creixement són normals; simplement
els maduradors molt primerencs comencen a créixer abans, per la qual cosa encara que un noi de 14 anys sigui el més baix de la classe, no ha de ser un fet preocupant, perquè si acaba de debutar en la pubertat, és un madurador molt tardà.

Les diferències en altura entre companys de classe de la mateixa edat generen preocupacions en molts pares, i encara que de vegades hi ha problemes de creixement, abans de medicar "cal comparar el seu creixement amb el patró de creixement amb relació al seu estat maduratiu" i constatar que la seva altura sigui congruent amb el seu grup 'madurador', la qual cosa pot evitar que s'administrin innecessàriament anabolitzants o hormones de creixement.

Els mateixos autors d'aquest estudi ja havien publicat un de similar fa vuit anys: "Però no havíem inclòs tants nois i noies. Ara, la nostra classificació, com aquest últim estudi té més de 100 participants per patró de creixement i més de 25.000 dades antropomètrics, està totalment validada", ha afegit Carrascosa.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.