Actualitzat 08/10/2014 12:35

Operen un fetus amb espina bífida sense cirurgia oberta

Vall d'Hebron opera fetos con espina bífida con una técnica endoscópica
Foto: EUROPA PRESS

Mitjançant dos petits orificis a l'úter es col·loca un pegat en la medul·la espinal del fetus

BARCELONA, 8 Oct. (EUROPA PRESS)

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona ha desenvolupat una tècnica endoscòpica pionera per operar sense recórrer a la cirurgia oberta als fetus afectats d'espina bífida --defecte del sistema nerviós central--, fet que permet reduir la prematuritat i les seqüeles posteriors de la malaltia als nadons.

   Ho han revelat aquest dimecres en roda de premsa la coordinadora del servei d'Obstetrícia i directora del Programa de Medicina Fetal del centre, Elena Carreras; la cap del servei de Medicina Física i Rehabilitació, Ampar Cuxart, i el director de Cirurgia Fetal Endoscòpica del Cincinnati Fetal Center, Jose Luis Peiró.

   La intervenció dels fetus afectats d'espina bífida es realitza habitualment amb cirurgia oberta, però la Vall d'Hebron ha aconseguit operar les mares per via endoscòpica i cloure el defecte en la medul·la del fetus amb un pegat especial anomenat 'Patch and glue'.

   Peiró ha precisat que col·locar el pegat és "relativament fàcil i obre una gran porta a la reversió de les seqüeles", que sobretot són el dèficit motor i sensitiu, i la disfunció urinària, fecal i sexual, fruit de la hidrocefàlia i les malformacions cerebrals que acostumen a causar l'espina bífida.

   La nova tècnica permet intervenir les embarassades entre les 18 i les 20 setmanes de gestació --molt abans que fins ara--, i provoca que alguns nadons neixin "amb el defecte totalment tancat", per la qual cosa creixen gairebé sense afectacions motores i amb capacitat per contenir els esfínters.

PARTS PREMATURS

   "La cirurgia oberta provoca que s'irriti el múscul uterí i, com a conseqüència, una elevada taxa de parts prematurs", ha destacat Peiró, que ha afegit que amb la nova tècnica s'eviten aquest tipus de complicacions perquè no s'agredeix directament l'úter --s'accedeix a la zona lumbar del nadó sense necessitat d'obrir-lo--.

   De fet, els equips de la Vall d'Hebron han aconseguit col·locar el pegat --d'entre dos i tres centímetres-- al fetus mitjançant dos petits orificis a l'úter: sis dels nou nens que s'han operat amb aquesta tècnica han nascut al termini esperat, mentre que amb la cirurgia oberta neixen entre les 32 i les 34 setmanes, i tots han presentat millores cognitives i de motricitat.

   La principal condició perquè les mares puguin accedir a una fetoscòpia per evitar la cirurgia oberta és que el fetus "no presenti cap altra malformació ni lesió", és a dir, que l'espina bífida sigui l'únic defecte i que no hi hagi complicacions associades, com per exemple cardiopaties, ha explicat Carreras.

   També ha destacat que la intervenció ha de fer-se "com a molt tard" a les 25 setmanes i sis dies, tot i que és entre les 18 i 20 setmanes quan es demostren els millors resultats, ha dit Cuxart.

   El problema és que les ecografies rutinàries es realitzen a les 12 i a les 20 setmanes, "per la qual cosa potser hauria de fer-se una altra entre les dues per poder detectar el problema i intervenir com més aviat millor", ha dit Carreras, tot i que ha revelat que s'ha demostrat que no seria rendible establir-lo com a protocol per a tota la població.

NO ÉS LA CURACIÓ

   Cuxart i Carreres han coincidit en advertir que aquesta tècnica "no suposa la curació, sinó que es tracta d'un mètode per reduir les seqüeles", tot i que han destacat que l'objectiu a llarg termini és revertir completament els danys i regenerar la zona afectada durant els primers dies del fetus.

   "Per a això necessitem diners i per aquesta raó demanem fons", ha dit Carreras, que també ha destacat que el pròxim pas serà validar els resultats de les primeres fetoscòpies amb un estudi que es portarà a terme en col·laboració amb el Cincinnati Children's Hospital.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés