Publicat 12/5/2019 15:54:21 +02:00CET

Valentí Serra publica 'El llibre de la mel', un estudi sobre l'apicultura a Catalunya

Valentí Serra publica 'El llibre de la mel', un estudi sobre l'apicultura a Catalunya
EDICIONS MORERA - Archivo

BARCELONA, 12 maig (EUROPA PRESS) -

L'historiador i frare Valentí Serra de Manresa ha publicat 'El llibre de la mel', un estudi sobre l'apicultura popular a Catalunya que reivindica el paper de les abelles com "un dels éssers més últils i necessaris per garantir la vida humana a la Terra".

El llibre desgrana alguns dels usos de la cera i la mel en la medicina popular i en la gastronomia tradicional, i és el setè títol de la col·lecció 'L'Ermità', dedicada a la cultura popular i tradicional, d'Edicions Morera.

A l'obra, Serra analitza les tècniques apícoles centenàries dels franciscans --tractats del segle XVII ja recomanen usar suro o vímet per als ruscs-- i repassa els tipus de mel en funció de la planta de la qual prové el pol·len recol·lectat per les abelles.

Aquests insectes es troben avui severament amenaçats per la contaminació, explica l'autor, a pesar que durant segles van ser admirades per la seva "laboriositat i la dolçor de la mel" que produeixen.

Valentí Serra de Manresa és historiador i arxiver, ha publicat diversos articles sobre la projecció cultural i pastoral dels caputxins a Catalunya i és membre del consell editorial del Calendari de l'Ermità, publicació que compta amb més de 140 anys de trajectòria ininterrompuda.

L'edició del llibre coincideix amb la diada de Sant Ponç, patró dels herbolaris i apicultors, i del dia mundial de les abelles, que se celebra el 20 de maig.