Actualitzat 11/11/2014 13:27

Valentí Puig narra la decadència de Barcelona en les falses memòries 'La vida és estranya'

Valentí Puig
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 11 Nov. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor mallorquí Valentí Puig narra la decadència de Barcelona en les falses memòries 'La vida és estranya' (Proa), protagonitzades per l'hereu d'una saga noble en hores baixes.

   En roda de premsa a Barcelona aquest dimarts, Puig ha explicat que tenia ganes d'escriure unes falses memòries, així com llançar-se a la narració en primera persona --un terreny que no havia explorat abans--.

   "Em fascina i em repel·leix la Barcelona d'avui, i em fascina la Catalunya profunda que s'està transformant i perdent el perfil històric", ha argumentat com principals motius que l'han empès a escriure aquesta història.

   La Barcelona que l'oprimeix és la del 2012, lliurada a la immigració, el turisme i la crisi; és una ciutat transformada per un 'boom' hoteler que li dóna un nou 'skyline': "Els anys 60 no tenen res a veure amb ara, avui hi ha una allau turística marcada per la crisi".

CORRUPCIÓ

   En aquest context, Barcelona viu els primers grans casos de corrupció --el cas Palau mentre escrivia aquestes línies--: "Des del punt de vista del personatge tot decau", ja que hi ha impostors i especuladors que contribueixen a donar suport a aquesta idea, com el mecenes nacionalista Befàs.

    Puig ha criticat que --amb analogies amb en el cas Palau, ha apuntat-- els diners entren per una butxaca i surten per una altra per anar a parar als partits: "Aquesta forma de finançament dels partits és una de les coses més esgarrifosos que han passat, i han provocat una bombolla que ara està esclatant, i això és un càncer".

   En el llibre, Oleguer Regós, fill d'una saga noble, viu reclòs en un pis del carrer barceloní de Petritxol amb la seva germana, i als seus 60 anys se sent estrany a una Barcelona que ha canviat massa, de manera que es posa a recordar el seu passat, en especial un avantpassat heroic, el general carlista Regós.

   Tot i això, el protagonista viu en una polaritat perquè la setmana la passa a Barcelona i el cap de setmana es trasllada a Tossals, població de l'imaginària Conca del Corema, un poble costaner que ha passat a dedicar-se a l'agroturisme, amb aquests ecos carlistes i nobles d'un món individualista que només pensa en el benefici econòmic.

   "És una vall on la política i el bé comú no importen, sinó que el que a la gent li interessa és guanyar diners i menjar bé", ha explicat Puig.

    Allà cada diumenge els veïns arreglen el món en el cafè del poble: "El contrast és decebedor, i es lliura a l'elegia, no hi ha lloc per a l'apologia".

   Aquest personatge, bastant fatalista, té la pretensió de ser historiador i com el seu entorn el considera un fracassat, decideix escriure unes memòries per justificar-se i oferir la seva forma de veure la vida: "És un personatge més intel·ligent que lúcid", i aquesta intel·ligència el perjudica, sobretot, amb les dones.

   "La major part del llibre no té res a veure amb mi", ha explicat Puig, que ha dotat al seu personatge d'una bona capacitat d'observació sobre els altres, però no de si mateix.

   En les seves pàgines hi ha també un homenatge a Josep Pla: els estira-i-arronsa de Barcelona a Palafrugell en les novel·les de Pla es traslladen als estira-i-arronsa del personatge des de la Conca del Corema.

   L'editor Josep Lluch ha considerat que el protagonista de l'obra és "potentíssim", i que el conjunt de la novel·la ofereix retrats impagables, amb una densitat literària poc comuna, el que confirma que Puig és un escriptor diferent.

    Puig publicarà el pròxim any un dietari --que va del 1986 fins al 1986-- i un nou poemari, ha avançat l'escriptor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés