Actualitzat 06/02/2015 13:52

Valentí Fuster veu a l'estudi de la connexió cervell i cor el "repte de la dècada"

El cardiólogo Valentí Fuster
Foto: EUROPA PRESS

Preconitza l'altruisme com a paradigma necessari perquè l'home torni a cuidar-se

   BARCELONA, 6 Feb. (EUROPA PRESS) -

   El cardiòleg català Valentí Fuster ha defensat aquest divendres que l'estudi de la connexió de la malaltia subclínica de cor i cervell suposa el "repte de la dècada", que ha ressaltat la seva aposta per la prevenció de malalties a través d'estils de vida sans.

   El director del Centre nacional d'Investigacions Cardiovasculars Carlos III (CNIC) i director mèdic del Mount Sinai Medical Center de Nova York ho ha dit en la conferència 'Malaltia subclínica de cor i cervell: el repte de la dècada' amb motiu del centenari de l'Hospital del Mar de Barcelona.

   Ha trencat una llança a favor d'un paradigma social altruista, que deixi enrere l'actual model consumista, com a única via per aconseguir un canvi en el sistema de valors que ajudi l'home a tenir cura de si mateix, prevenir malalties i començar a tenir consciència que és vulnerable.

   "El principal problema és que vivim en una societat que no es creu vulnerable, i no hi ha consciència que hi ha estils de vida que perjudiquen a la salut, al cor i al cervell", ha subratllat, després d'identificar l'obesitat, el sedentarisme i el tabaquisme com els principals factors de risc.

EL MONSTRE DE LES GALETES ES PASSA A LA FRUITA

   Per canviar hàbits de vida i motivar a la població en estils de vida sans, ha remarcat la seva voluntat d'incidir en els hàbits dels nens i els joves, i ha fet broma que la gran aportació de la seva carrera professional ha estat aconseguir que el Monstre de les galetes de 'Barri Sèsam' hagi deixat de menjar galetes diàriament, i s'hagi passat a la fruita.

   En el seu discurs, ha apostat per "la integració del cor i el cervell", tradicionalment només relacionades pels poetes, com dues màquines potents fortament interconnectades i que fan que, quan falla una, pugui sucumbir l'altra i al revés.

   Si de 1990 al 2000 l'objectiu dels científics ha estat investigar l'origen dels infarts de miocardi i la malaltia arterioescleròtica, i del 2000 al 2015 l'obsessió ha estat conèixer el nivell de placa per aventurar els riscos d'un episodi cardiovascular, des del 2015 el repte és quantificar la vulnerabilitat per patir molèsties, ha subratllat Fuster.

   Ha celebrat que a Espanya és el país on ha vist "més talent", però ha lamentat que es desaprofiti amb crítiques constants que impedeixen treballar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés