MADRID 8 maig (EUROPA PRESS) -
El fundador de l'ONG Proactiva Open Arms, scar Camps, ha contactat amb el Ministeri d'Exteriors per demanar-li que "intervingui" davant de la impossibilitat que el vaixell Open Arms desembarqui al port Mitilini de l'illa de Lesbos (Grcia) amb l'ajuda humanitria que porta a bord.
Així ho ha avanat en declaracions als periodistes després d'assistir a l'acte 'Diálogo sobre refugio en Europa. Perspectivas políticas y responsabilidad colectiva en una UE en divergencia' que s'ha celebrat a Madrid i organitzat per ACNUR.
Camps ha denunciat que aquest és el sis dia de "bloqueig" fora del port sense cap "motiu oficial pel qual" el buc no pugui atracar al port grec.
"L'ajuda humanitria és del tot necessria, sobretot als camps de refugiats de Samos i Mória. No comprenem per qu es pot retenir tant de temps", ha asseverat.
Per aquest motiu Camps ha viatjat a Madrid, amb l'objectiu de posar-se en contacte "avui mateix" amb Exteriors i amb el director general de la Marina Mercant, dependent de Foment.
"Cal veure quin procediment hem fet malament. Si hem sortit (del Port de Barcelona) amb totes les garanties i amb tot al dia, per qu un vaixell espanyol no pot desembarcar en un port grec", s'ha preguntat.
Camps, que ha assegurat que l'Ambaixada espanyola a Atenes "est al corrent" de la situació del vaixell, ha comenat aquesta ronda de contactes per veure si "es poden vncer aquestes barreres arbitrries administratives que s'estan articulant per retenir, una vegada més, el vaixell".
Al seu parer, "és evident" que "darrere de tot aix" hi ha la convocatria electoral dels comicis al Parlament Europeu, que se celebraran el proper 26 de maig, perqu el salvament de persones "dona o pren vots".
El vaixell va arribar a Lesbos divendres passat 3 de maig per repartir material humanitari als refugiats, per, en arribar, se'ls va assignar un amarrament la profunditat del qual és inferior al calat del vaixell, per la qual cosa és "un amarrament no segur", segons precisa l'ONG.
L'Open Arms va rebre autorització el passat 17 d'abril per navegar cap a les illes gregues per transportar unes 20 tones de material humanitari per als camps de refugiats.
Després de més de 100 dies amarrat al Port de Barcelona, el buc va poder salpar, encara que sense el permís per entrar a la zona SAR de cerca i rescat al Mediterrani Central on solia realitzar tasques de salvament de migrants a la deriva en el mar. "El rescat en si mai no va a tornar a ser un objectiu, sinó una obligació legal", ha afegit Camps.
El buc va salpar de Barcelona el passat 23 d'abril cap a Grcia. La seva primera escala va ser a l'illa de Samos, en la qual, segons ha assegurat l'ONG, no va poder desembarcar el material sanitari destinat als camps de refugiats i, a més, "poques hores després d'atracar" els "van convidar" a abandonar l'amarrament que se'ls havia assignat perqu estava destinat a un vaixell militar que estava a punt d'arribar.
Després d'aix, el vaixell va partir rumb a la següent escala sense poder efectuar l'entrega de material destinada al camp de Samos. Aquesta segona destinació era Lesbos, on de moment no han pogut ni atracar ni lliurar l'ajuda humanitria.
Per al fundador de Proactiva, a la Unió Europea no existeix una intenció de crear un Salvament Marítim únic ni d'arribar a un acord sobre una política de fronteres única, sinó que aix és "un suggeriment més".