Publicat 13/3/2019 16:23:26 +01:00CET

La vacunació contra l'hepatitis B en preadolescents va reduir la incidncia a Catalunya

El Hospital Molina Orosa de Lanzarote pone en funcionamiento una nueva planta de
GOBIERNO DE CANARIAS

BARCELONA, 13 mar� (EUROPA PRESS) -

La introducció de la vacuna de l'hepatitis B en preadolescents ha redut la taxa d'incidncia de la malaltia d'un 52%, segons revela un estudi amb participació de la Universitat de Barcelona (UB) que ha analitzat l'eficcia i l'impacte del programa de vacunació sistemtica en preadolescents establert a Catalunya fa vint-i-un anys.

Els resultats de l'estudi, que publica 'Vaccine', mostren que després d'introduir el programa la taxa d'incidncia en la població general va passar de 2,5 per cada 100.000 persones el 1991 a 1,2 per cada 100.000 persones el 2014, segons ha informat el centre universitari aquest dimecres en un comunicat.

El 1991 es va introduir a Catalunya la vacunació sistemtica contra l'hepatitis B en preadolescents: "Fins a aquest moment es vacunava els grups de risc, com per exemple els treballadors sanitaris o pacients hemofílics i d'hemodilisis. No obstant aix, aquest tipus de vacunació no era suficient per aconseguir una reducció marcada en la incidncia", han explicat els investigadors.

Han estudiat retrospectivament les cohortes vacunades i no vacunades, seleccionades segons l'any de naixement, així com els casos d'hepatitis B entre el 2000 i el 2014 registrats per la Sotsdirecció General de Vigilncia i Resposta a Emergncies de Salut Pública de l'Agncia de Salut Pública de Catalunya.

Durant aquest període es van notificar 388 casos d'infecció per hepatitis B, 232 en la cohort no vacunada i 156 en la cohort vacunada.

La taxa d'incidncia va ser de 4,1 per 100.000 persones l'any en la cohort no vacunada i de 0,03 per 100.000 persones l'any en la cohort vacunada, per la qual cosa l'eficcia del programa va ser del 99,30% i el benefici atribut en estimar la fracció previnguda va ser del 64,56%.

Segons els investigadors, aquests resultats demostren que l'eficcia i l'impacte del programa de vacunació davant de l'hepatitis B en preadolescents han estat elevats, amb el consegüent benefici per a la comunitat.

La vacunació de preadolescents es va suspendre el juliol del 2014, quan els primers nens que ja havien estat vacunats en la infncia --el 2002 es va iniciar la vacunació en el primer any de vida-- van arribar a l'edat de la preadolescncia, per la qual cosa no era necessari que rebessin altra vegada la vacuna.