MADRID, 19 nov. (EUROPA PRESS) -
La vacuna que desenvolupen la Universitat d'Oxford (Regne Unit) i la companyia AstraZeneca contra el SARS-CoV-2, el virus que genera la covid-19, ha mostrat resultats de seguretat i immunogenicitat semblants en adults sans de 56 anys o més als que s'observa en adults de 18 a 55 anys, segons una anàlisi preliminar que s'ha publicat en la revista 'The Lancet'.
En aquest assaig de fase 2, s'ha determinat que el vaccí causa pocs efectes secundaris i produeix respostes immunitàries del sistema immunitari en tots els grups d'edat i en dosis baixes i estàndards, de la mateixa manera que una resposta de les cèl·lules T durant els 14 dies posteriors a la primera dosi de la vacuna (és a dir, una resposta immunitària cel·lular, que podria trobar i atacar les cèl·lules infectades), i una resposta dels anticossos durant els 28 dies posteriors a la dosi de reforç del vaccí (és a dir, una resposta immunitària humoral, que podria trobar i atacar el virus quan circulés a la sang o al sistema limfàtic).
Ara han arrencat diversos assaigs de fase 3 per confirmar aquests resultats, a més de l'eficàcia de la vacuna en la protecció contra la infecció per SARS-CoV-2, en una gamma més àmplia de persones, també els adults grans amb problemes de salut subjacents.
"Les respostes immunitàries de les vacunes acostumen a disminuir en els adults grans perquè el sistema immunitari es deteriora gradualment amb l'edat, la qual cosa també fa que els adults d'aquesta franja siguin més susceptibles a les infeccions. Per tant, és crucial que les vacunes contra la covid-19 es provin en aquest grup, que també és un grup prioritari de cara a la immunització", explica l'autor principal de la recerca, el professor Andrew Pollard, de la Universitat d'Oxford.
"Les respostes robustes d'anticossos i cèl·lules T que s'han observat en persones grans en el nostre estudi són encoratjadores. La població amb més risc de patir la covid-19 inclou les persones amb problemes de salut i les persones grans. Esperem que això impliqui que la nostra vacuna ajudi a protegir algunes de les persones més vulnerables de la societat, però cal continuar investigant abans de poder-ne estar segurs", afegeix un altre dels autors, Maheshi Ramasamy, també de la Universitat d'Oxford.