Publicat 10/03/2021 20:20CET

La vacuna d'Aelix contra el VIH aconsegueix resultats positius en el seu assaig clínic

BARCELONA, 10 mar� (EUROPA PRESS) -

La vacuna HTI d'Aelix Therapheutics S.L. contra el VIH ha aconseguit "resultats positius" en el seu assaig clínic, informa aquest dimecres l'empresa biotecnològica en un comunicat.

Els resultats recolzen el desenvolupament d'estratègies basades en aquesta vacuna en combinació amb altres agents, per controlar el VIH sense medicació antirretroviral, per la qual cosa la vacuna --en investigació clínica-- permet estar "un temps perllongat" sense tractament antirretroviral (TAR).

Aelix és una spin-off amb seu a Barcelona del consorci públic-privat català Hivacat, i participada per diversos inversors, com ara Caixa Capital Risc, i l'empresa té una llicència mundial exclusiva per al desenvolupament i comercialització de l'inmunògen HTI.

PRESENTACIÓ EN LA CROI

L'estudi, presentat aquest mateix dimecres en la Conferència sobre Retrovirus i Infeccions Oportunistes 2021 (Croi), ha avaluat la seguretat, tolerabilitat, immunogenicitat i eficàcia de la vacuna en persones que viuen amb el VIH i que van rebre tractament antirretroviral de forma primerenca.

L'assaig, que va aconseguir els seus objectius primaris i secundaris de seguretat, tolerabilitat i inmunogenicitat, també va avaluar l'eficàcia de la vacuna HTI per evitar, retardar o contenir el rebot viral, en comparació del grup que va rebre placebo.

Per a aquesta avaluació, els participants es van sotmetre a una interrupció analítica del tractament (IAT) amb TAR de fins a 24 setmanes, en les que es va controlar setmanalment la càrrega viral plasmàtica.

Les dades mostren una major proporció de participants sense TAR en el grup tractat amb la vacuna, i aquest senyal és més marcat entre els participants sense antecedents genètics favorables, és a dir, en aquells sense certs al·lels HLA de classe I que s'han associat amb el control espontani del VIH.

En aquests participants, 8 (40%) participants vacunats van poder romandre sense TAR durant més de 22 setmanes, en comparació de només 1 (8%) en el grup que va rebre placebo.

BEATRIZ MOTHE

Beatriz Mothe, investigadora principal de l'estudi de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (FLS) i col·laboradora de l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa, considera demostrat que la vacuna pot "modular la resposta immunitària específica contra el VIH del pacient", de manera que pot contribuir a un millor control del VIH sense teràpia antirretroviral continuada.

José Moltó, investigador col·laborador en la FLS, ha agraït la contribució dels participants, de la FLS, d'IrsiCaixa i de BCN-Checkpoint, "especialment per la seva valentia per continuar i concloure l'estudi en unes condicions estresants" per la pandèmia de coronavirus.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés