Publicat 10/03/2021 20:20

La vacuna d'Aelix contra el VIH aconsegueix resultats positius en el seu assaig clínic

BARCELONA, 10 març (EUROPA PRESS) -

La vacuna HTI d'Aelix Therapheutics S.L. contra el VIH ha aconseguit "resultats positius" en el seu assaig clínic, informa aquest dimecres l'empresa biotecnolgica en un comunicat.

Els resultats recolzen el desenvolupament d'estratgies basades en aquesta vacuna en combinació amb altres agents, per controlar el VIH sense medicació antirretroviral, per la qual cosa la vacuna --en investigació clínica-- permet estar "un temps perllongat" sense tractament antirretroviral (TAR).

Aelix és una spin-off amb seu a Barcelona del consorci públic-privat catal Hivacat, i participada per diversos inversors, com ara Caixa Capital Risc, i l'empresa té una llicncia mundial exclusiva per al desenvolupament i comercialització de l'inmungen HTI.

PRESENTACIÓ EN LA CROI

L'estudi, presentat aquest mateix dimecres en la Conferncia sobre Retrovirus i Infeccions Oportunistes 2021 (Croi), ha avaluat la seguretat, tolerabilitat, immunogenicitat i eficcia de la vacuna en persones que viuen amb el VIH i que van rebre tractament antirretroviral de forma primerenca.

L'assaig, que va aconseguir els seus objectius primaris i secundaris de seguretat, tolerabilitat i inmunogenicitat, també va avaluar l'eficcia de la vacuna HTI per evitar, retardar o contenir el rebot viral, en comparació del grup que va rebre placebo.

Per a aquesta avaluació, els participants es van sotmetre a una interrupció analítica del tractament (IAT) amb TAR de fins a 24 setmanes, en les que es va controlar setmanalment la crrega viral plasmtica.

Les dades mostren una major proporció de participants sense TAR en el grup tractat amb la vacuna, i aquest senyal és més marcat entre els participants sense antecedents gentics favorables, és a dir, en aquells sense certs allels HLA de classe I que s'han associat amb el control espontani del VIH.

En aquests participants, 8 (40%) participants vacunats van poder romandre sense TAR durant més de 22 setmanes, en comparació de només 1 (8%) en el grup que va rebre placebo.

BEATRIZ MOTHE

Beatriz Mothe, investigadora principal de l'estudi de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (FLS) i collaboradora de l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa, considera demostrat que la vacuna pot "modular la resposta immunitria específica contra el VIH del pacient", de manera que pot contribuir a un millor control del VIH sense terpia antirretroviral continuada.

José Moltó, investigador collaborador en la FLS, ha agrat la contribució dels participants, de la FLS, d'IrsiCaixa i de BCN-Checkpoint, "especialment per la seva valentia per continuar i concloure l'estudi en unes condicions estresants" per la pandmia de coronavirus.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés