Actualitzat 23/11/2020 10:37 CET

La vacuna AstraZeneca i Oxford ha demostrat una eficàcia del 70% contra la covid-19

Imatge d'arxiu d'un pot de vacuna.
ADOBE STOCK/SINC - Archivo

MADRID, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

AstraZeneca ha informat aquest dilluns en un comunicat que la vacuna (AZD1222) que desenvolupa amb la Universitat d'Oxford ha demostrat una eficàcia del 70% contra la covid-19, segons els assaigs clínics que s'han fet al Regne Unit i al Brasil, i confirma que no hi ha hagut hospitalitzacions ni casos greus de la malaltia en els participants que han rebut el tractament.

Així, assenyalen que un règim de dosatge ha mostrat una eficàcia de la vacuna del 90% quan s'ha administrat mitja dosi d'AZD1222 i posteriorment una dosi completa amb un interval d'almenys un mes. D'altra banda, un altre règim de dosatge ha mostrat una eficàcia del 62% amb dues dosis completes amb almenys un mes de diferència. L'anàlisi combinada de dosatge va donar una eficàcia mitjana del 70%.

La companyia ha assenyalat que continuarà recollint més dades i farà anàlisis addicionals, amb una lectura d'eficàcia més refinada i que tingui en compte la durada de la protecció. Ara com ara, aquesta primera anàlisi de les dades l'ha feta una junta de monitoreig de seguretat independent, que ha determinat que l'anàlisi ha complert amb el criteri de valoració principal de protecció contra la covid-19 14 dies o més després de rebre dues dosis de la vacuna.

AstraZeneca prepararà "immediatament" la presentació regulatòria de les dades a les autoritats d'arreu del món que tenen un marc establert per a l'aprovació condicional o anticipada. Per tant, la companyia pretén que s'aprovi el medicament dins la llista d'ús d'emergència de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per accelerar la disponibilitat de vaccins als països amb menys ingressos. Paral·lelament, l'anàlisi completa dels resultats provisionals s'enviarà perquè es publiqui en una revista revisada per experts.

3.000 MILIONS DE DOSIS DE LA VACUNA EL 2021

L'anàlisi agrupada inclou dades de l'assaig de fase II / III COV002 al Regne Unit i de l'assaig de fase III del COV003 al Brasil. La companyia avalua més de 23.000 participants seguint dues dosis d'un règim de mitja dosi/dosi completa o un règim de dues dosis completes d'AZD1222 o un comparador, una vacuna conjugada meningocòccica anomenada MenACWY o solució salina. Els assaigs globals avaluen els participants de 18 anys o més de diversos grups racials i geogràfics sans o amb condicions mèdiques subjacents estables.

AstraZeneca també fa assaigs clínics als EUA, Japó, Rússia, Sud-àfrica, Kènia i Amèrica Llatina, amb assaigs planificats a països europeus i asiàtics. En total, la companyia espera que s'hi arribin a inscriure 60.000 participants d'arreu del món.

La companyia progressa ràpidament per fabricar 3.000 milions de dosis de la vacuna el 2021 de manera continuada, pendent d'aprovació regulatòria. La vacuna es pot emmagatzemar, transportar i manipular en condicions normals de refrigeració (2-8 graus Celsius / 36-46 graus Fahrenheit) durant almenys sis mesos i administrar-se en entorns d'atenció mèdica.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés