Actualitzat 04/02/2015 14:47

Usuaris d'autobusos critiquen les reformes de la Diagonal, passeig de Gràcia i Paral·lel

BARCELONA, 4. (EUROPA PRESS)

L'associació per a la Promoció del Transport Públic ha criticat aquest dimecres les reformes urbanes que l'Ajuntament emprèn a l'avinguda Diagonal, el Passeig de Gràcia i Paral·lel perquè, segons la seva opinió, entorpeixen la circulació dels autobusos, la mitjana de velocitat dels quals no supera les expectatives per no tenir carril bus segregat.

   Segons ha informat l'associació en un comunicat, aquestes "operacions de maquillatge urbà, dissenyades directament per a alguns comerciants, han empitjorat encara més la circulació dels autobusos".

    Han explicat que actualment la xarxa de Barcelona no compleix els estàndards mínims pels que són conegudes arreu les línies d'alt nivell de servei (BHNS) i el Bus Rapid Transit (BRT) i, tot i que s'han posicionat a favor del concepte de la xarxa ortogonal, han demanat velocitat en els busos perquè funcioni.

  "Exceptuant la primera fase de la nova xarxa --dissenyada amb fons estatals Feil per l'anterior executiu-- les fases dos, tres i quatre no tenen infraestructures destacables", han incidit recordant que les BHNS els BRT, amb carrils bus segregats, no pateixen les interferències dels girs dels cotxes, de la càrrega i descàrrega ni dels taxis, que sí es pateixen a Barcelona.

   Han reconegut que s'ha detingut la caiguda d'usuaris que es patia des del 2007, però han recordat que el creixement és "inapreciable" --TMB ha crescut un 0,7% respecte al 2013, mentre que el bus metropolità ha crescut un 6,9%, el Tram un 3% i els Ferrocarrils de la Generalitat un 2,3%--.

   L'associació atribueix l'estatisme de la demanda que el procediment d'implantació de la nova xarxa "és lent i allarga l'agonia de la xarxa clàssica sobre la qual s'han aplicat retallades de personal que afecten  la freqüència directa"; i també a la falta de competitivitat del bus en relació amb altres maneres de moure's.

   "El 2012 van començar les retallades i es van perdre 2,3 milions de quilòmetres de recorregut, que no s'han recuperat", han lamentat, i han constatat una millor velocitat i una millor col·laboració entre TMB i el consistori per afavorir la circulació d'autobusos, però han considerat que els 12,3 quilòmetres per hora de velocitat segueixen sent massa baixos per competir amb un cotxe.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés