Actualitzat 06/11/2015 10:57

Usen la nanomedicina per millorar la teràpia contra el càncer de mama i còlon

Científicos del CIBBIM-Nanomedicine del VHIR
VHIR

BARCELONA, 6 Nov. (EUROPA PRESS) -

   Investigadors del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) han dissenyat un sistema per identificar les cèl·lules mare canceroses més resistents al tractament i abordar-les amb nanomedicines terapèutiques dirigides en casos de càncer de mama i de còlon, els dos tumors més freqüents.

   Aquest mètode, publicat a la revista científica 'Nanomedicine: NBM', ha permès identificar aquestes cèl·lules a través d'un mètode de detecció per fluorescència i enviar el tractament directament als seus receptors.

   Científics del grup de Direccionament i Alliberament Farmacològic del CIBBIM-Nanomedicine del VHIR han aconseguit millorar l'eficàcia del tractament convencional atacant les cèl·lules mare canceroses, una població minoritària de cèl·lules que es troben en els tumors, però que tenen la capacitat de sobreviure gairebé a qualsevol part del cos.

   Són molt agressives, no responen a la majoria de teràpies convencionals contra el càncer i són les responsables de la metàstasi perquè tenen una gran capacitat per migrar, envair i impedir els mecanismes de mort cel·lular.

   Una de les principals dificultats a l'hora d'actuar directament contra aquestes cèl·lules és distingir-les de la resta de cèl·lules del tumor, com ha explicat l'investigador principal de l'estudi, Simó Schwartz Jr.

   Schwartz ha explicat que han aconseguit alterar-les genèticament per emetre una llum que les diferencia de la resta: "Amb aquest nou sistema de fluorescència podem aïllar i estudiar les cèl·lules mare canceroses amb facilitat, cosa que ens permet identificar nous biomarcadors i provar teràpies o millorar les actuals".

   El grup del científic està especialitzat en l'ús de la nanotecnologia per millorar els tractaments contra malalties com el càncer i el seu diagnòstic.

   Després d'identificar les cèl·lules mare tumorals, els investigadors del VHIR, en col·laboració amb altres investigadors de la Universitat de Lisboa, van provar 'in vitro' l'efectivitat de les nanomedicines en models de càncer de còlon i mama.

   Van escollir mostres tumorals d'aquests dos tipus de càncer perquè són amb les quals treballen al laboratori i coneixen els receptors específics de les cèl·lules mare.

NANOCONJUGATS DIRIGITS

   "Hem demostrat que si administrem les teràpies convencionals contra el càncer de mama i de còlon en forma de nanoconjugats dirigits, el tractament és més eficaç i podem eliminar les cèl·lules mare canceroses que acostumen a ser resistents a la quimioteràpia", ha afegit.

   El següent repte serà demostrar l'eficàcia de les nanomedicines en models 'in vivo', en els quals també es pot aplicar el nou mètode d'identificació de les cèl·lules mare agressives.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés