Actualitzat 16/03/2015 12:57

UPF, UAB i UPC, entre les universitats més productives d'Espanya

Universitat Pompeu Fabra UPF
Foto: EUROPA PRESS

MADRID/BARCELONA, 16 Mar. (EUROPA PRESS) -    

Les universitats Pompeu Fabra (UPF), Carlos III de Madrid (UCIIIM),  Autònoma de Barcelona (UAB) i les politècniques de Catalunya (UPC) i de València (UPV) lideren el rànquing de productivitat elaborat per la Fundació BBVA, amb un índex d'un 1,5 en el cas de la UPF i d'un 1,4 en les altres quatre.

   Les segueixen amb un índex d'un 1,3, la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat de Navarra, han afegit els responsables de l'estudi, que també han destacat el lideratge de les universitats públiques en termes de productivitat investigadora, tenint en compte el volum total de producció en relació amb els recursos invertits.

   També han destacat la reducció d'un 5% tant en els recursos econòmics destinats a R+D+I --600 milions d'euros-- i del 5% en els recursos humans destinats a la investigació.

   Segons ha explicat un dels responsables de l'estudi Francisco Pérez, l'esmentada reducció no ha revertit en la majoria dels casos en un empitjorament de la productivitat investigadora --en termes d'impacte de les publicacions-- respecte al rànquing del 2014.

   Tot i això, ha destacat que en la mesura que la reducció de recursos hagi tingut efectes "que no hagin estat encaixats en una millora de productivitat, s'observarà els anys vinents una caiguda de la productivitat".

   L'estudi incorpora per primera vegada 11 universitats privades, per la qual cosa el nombre d'institucions analitzades puja a 59 i cobreix el 95% de l'alumnat universitari d'Espanya, segons ha assegurat.

   En aquest sentit, els responsables de l'informe han destacat la polarització general de les universitats, o bé cap a una productivitat més important en termes docents o bé cap a una activitat investigadora més alta.

   De fet, entre les onze primeres universitats en termes de productivitat docent figuren únicament tres universitats públiques, mentre que en l'àmbit de la productivitat docent només hi ha una universitat privada entre les 25 primeres, segons han explicat.

   "Si volem fer una avaluació del sistema universitari, hem de tenir en compte aquesta realitat: no es poden observar totes les universitats com si fossin iguals. Cal tenir en compte aquesta diversitat i mirar les diferents funcions de les universitats", ha subratllat Pérez.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés