Publicat 11/05/2014 11:42

La UPF treballa per establir un únic accés al centre a partir del 2015

Jaume Casals (rector de la UPF)
EUROPA PRESS

Busca donatius d'exalumnes i mecenes per millorar el seu finançament

BARCELONA, 11 maig (EUROPA PRESS) -

El rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals, que va prendre possessió al maig del 2013 en substitució de Josep Joan Moreso, ha explicat que està treballant per establir un accés únic al centre a partir del curs 2015-16 a través d'un grup pilot, una iniciativa a la qual el Govern és sensible, ha assegurat.

En una entrevista d'Europa Press, Casals ha dit que vol implantar uns estudis "plantejats amb la capacitat d'anar-se'n especificant a mesura que van avançant i no des del primer moment", en els quals els estudiants puguin decidir amb l'ajuda dels tutors i de les assignatures que van cursant.

Així, ha expressat que la seva voluntat és que un estudiant opti per la UPF perquè vol anar a aquest centre sense que hagi decidit encara la carrera que vol estudiar: "És una decisió personal que es pren millor a la universitat que no discutint amb els amics als 14 o 15 anys, o escoltant d'una certa manera a la família".

Ha indicat que ha traslladat al Govern aquesta voluntat, i ha assegurat que per al 2015-16 ja haurà "alguna forma d'accés que no serà única, ja que això és anar molt a contra-corrent" i cal començar amb prudència, ha matisat el rector de la UPF, que vol que el seu centre s'assembli a Harvard o Rotterdam, que són atractius en el món per ells mateixos.

Preguntat sobre les proves pròpies d'accés --addicionals a la selectivitat-- que estudien algunes universitats, Casals s'ha mostrat contrari perquè les veu "innecessàries", ja que si els centres es posen d'acord no fa falta cap altra prova.

DONATIUS I MECENES

En la línia de fomentar l'afecció al centre, el rector vol apostar molt fort pel programa d'exalumnes --que ha començat a impulsar l'anterior rector fa cinc anys--, ja que hi ha titulats des de fa 20 anys, alguns que arriben als 40 anys, i busca treure partit d'això a través de donatius.

"Per rebre donatius has de cuidar bé als estudiants i convèncer-los que el que han fet --a la UPF-- és una cosa molt bona per a la seva vida. Fins que no tinguis això no pots demanar res", ha dit sobre el programa Alumni, al qual està abocant recursos i professionals perquè pugui donar els seus fruits.

Més enllà dels exalumnes, la UPF buscarà finançament a través del mecenatge de particulars, de manera que persegueix que el centre sigui un estímul per atraure'ls, si bé ha advertit: "Això no serà la salvació de la universitat. La universitat funcionarà bé i estarà finançada correctament amb recursos públics".

En relació amb la millora del finançament, Casals ha avançat que ho està negociant amb el Govern per compensar al centre pels seus resultats en investigació i internacionalització: "Espero que el tipus de finançament que ens proposarà reconeixerà a la UPF i donarà resposta a les prioritats del Govern".

De fet, el director general d'Universitats, Lluís Jofre, va anunciar el desembre una partida finalista del pressupost del 2013 d'entre el 3,5% i el 4% --30 milions d'euros-- destinada a mecanismes de transferència de coneixements, inserció laboral dels estudiants.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés