Publicat 29/6/2019 11:18:05 +02:00CET

La UPC i la UOC construeixen ponts entre humanitats, tecnologia i enginyeries

Francesc Torres (UPC), Gabriel Ferraté i Josep A.Planell
EUROPA PRESS

Donen llum al Premi Rector Gabriel Ferraté

BARCELONA, 29 juny (EUROPA PRESS) -

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'Oberta de Catalunya (UOC) construeixen ponts entre humanitats, ciència i tecnologia amb la voluntat de promoure perfils professionals que abracin ambdues disciplines, i noves vocacions femenines en l'àmbit Steam --ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques--.

En una presentació als mitjans aquesta setmana, el rector de la UOC, Josep A.Planell, ha ressaltat la importància que dues universitats col·laborin per apropar humanitats i tecnologia, i el de la UPC, Francesc Torres, ha subratllat l'impacte social de la iniciativa.

L'alumnat del màster universitari d'Enginyeria Industrial de la UPC podrà cursar crèdits del de Filosofia per als Reptes Contemporanis de la UOC --que s'inicia el proper curs dirigit per la filòsofa Marina Garcés--, i viceversa.

Unes 200 persones cursen el màster de la UPC, que és habilitant i de 120 crèdits, i es preveu que més de 100 ho facin en el de la UOC, que és de 60 crèdits.

El vicerector de la UPC Santiago Gassó ha assenyalat que la voluntat és formar professionals tecnològics amb valors humanístics, i incorporar coneixements tecnològics als estudiants de graus humanístics.

VÍDEO

Les dues institucions desenvoluparan accions per promoure noves vocacions femenines en l'àmbit Steam --només el 30% de les dones que cursen ensenyaments superiors a escala mundial tria disciplines d'aquest àmbit-- i contribuir a trencar estereotips de gènere.

La primera acció s'ha materialitzat en un video que divulguen a les seves xarxes socials per incidir "en la desinformació i els prejudicis sobre la informàtica", ha explicat el vicerector de la UOC Carles Sigalés.

En el vídeo, s'ha reunit una quinzena de voluntaris de diferents professions i entorns --no relacionat amb la informàtica-- i se'ls ha plantejat qüestions sobre pioners informàtics, en la qual la resposta correcta era el nom de la científica, i les respostes espontànies apunten a noms masculins.

L'aliança entre la UPC i la UOC també es plasma en la creació del Premi Rector Gabriel Ferraté, que va ser rector d'ambdues universitats, per donar resposta conjunta a un problema social creixent, sent en aquesta primera edició la solitud emocional.

El premi, que implicarà l'alumnat, el professorat i el personal de gestió d'ambdues institucions, es convocarà al setembre i fomentarà els equips mixts de les universitats, coincidint amb el 25 aniversari de creació de la UOC i el 50 aniversari del de la UPC.

El guanyador del Premi Rector Gabriel Ferraté, que rebrà 6.000 euros, tindrà el suport de les incubadores Hubbik de la UOC i l'Espai Emprèn de la UPC per desenvolupar la idea; també hi haurà premis per a dos finalistes, dotats amb 3.000 euros.

Gabriel Ferraté ha advocat per unir els coneixements de la tècnica, la ciència, les arts i les humanitats: "Amb pocs coneixements ben adquirits, es pot arribar lluny".