Publicat 10/12/2015 17:45

La UPC assaja solucions per combatre l'impacte costaner del canvi climàtic

BARCELONA, 10 des. (EUROPA PRESS) -

El Laboratori d'Enginyeria Marítima (LIM) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) assaja solucions per combatre l'impacte costaner del canvi climàtic i evitar que les actuals siguin ineficaces en un futur pròxim.

En un comunicat aquest dijous, la UPC ha explicat que aquestes solucions s'inclouen en els primers resultats del projecte europeu 'Respostes al Canvi Climàtic de la Costa: estratègies d'innovació per a escenaris extrems - Adaptació i Mitigació', Rises-AM en les seves sigles en anglès, que assenyala les onades com la principal causa de l'erosió a la costa.

Les noves opcions combinen solucions anteriors, però aspirant a fer obres més flexibles que puguin adaptar-se al canvi del clima, com la utilització de plantes vegetals per fixar la sorra de les platges, combinades amb pedres.

També estan treballant en el disseny de dics submarins i de barreres naturals amb algues i plantes consolidades per frenar l'embat del gran onatge, així com en l'alternativa de recular les infraestructures que limiten la costa, per deixar marge de maniobra perquè la platja reaccioni de manera natural, i que podria fer-se al Maresme (Barcelona).

La UE ha atorgat finançament al LIM de la UPC perquè adeqüi les instal·lacions del seu Canal d'Investigació i experimentació marítima, amb l'objectiu que els països de la UE i associats puguin portar a cap assajos científics de les propostes que es plantegin, durant els quatre pròxims anys.

EL PROJECTE RISES-AM

El projecte Rises-AM, dirigit per l'investigador Agustín Sánchez-Argila, planteja el canvi climàtic als escenaris més extrems i vulnerables de la costa, a nivell planetari, analitzant els efectes de l'erosió i la inundació.

També calcula els costos derivats de danys en infraestructures, els danys indirectes per la pèrdua de l'extensió a la platja --que no es pot utilitzar per al turisme--, així com les pèrdues de vides humanes.

A l'àmbit de la costa catalana, s'estudien les zones més vulnerables que, front un canvi en el nivell mitjà del mar o en la distribució de tempestes, poden perdre valors naturals o artificials tan importants com els que s'han construït fa poc al delta del Llobregat (Barcelona).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés