La UOC lidera una xarxa estatal d'experts per impulsar un transport sostenible

Publicat 15/11/2019 12:49:49CET
TMB compra 105 autobusos per substituir vehicles dièsel aquest 2019 i reduir emissions
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 15 nov. (EUROPA PRESS) -

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) liderarà una xarxa d'investigació estatal de 12 universitats per afrontar els desafiaments del sector del transport i la logística, amb la participació d'experts en computació, investigació operativa, intel·ligència artificial i anàlisi de dades.

"Tot i que les activitats de transport i logística representen un sector clau en l'economia mundial i contribueixen al progrés, són una font de problemes socials i ambientals, que cal minimitzar per garantir la sostenibilitat", ha afirmat el coordinador del projecte, Ángel A. Juan, del grup d'investigació Internet Computing & Systems Optimization de la UOC.

Segons el projecte SI-Trans, aprovat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, cal fer front als problemes derivats de les rutes per satisfer demandes, els serveis a la carta per les vendes del comerç electrònic o la recollida de residus.

Així mateix, l'investigador ha dit que solucions possibles com el desplegament dels vehicles elèctrics "representen desafiaments addicionals com la planificació del model d'estacions de càrrega".

El projecte s'alinea amb l'estratègia europea pel transport intel·ligent i verd, que aposta per animar la competitivitat de les indústries de transport i pel desenvolupament d'un sistema de comunicacions eficient en recursos i respectuós amb el medi ambient que repercuteixi en la societat i l'economia.

La nova xarxa d'investigadors liderada per la UOC apunta a solucions com l'ús coordinat de dades en temps real i d'inventaris de productes, el disseny i la integració de noves tecnologies derivades del IoT, l'aplicació d'algorismes d'intel·ligència artificial i mètodes analítics de cooperació per afavorir un transport i una logística que siguin "amigables" des del punt de vista social i mediambiental.

Juntament amb la UOC, participen en el projecte SI-Trans la Universitat Autònoma de Barcelona, la de Burgos, la de la Corunya, la Pablo de Olavide, la Pública de Navarra, la de la Laguna, la Pompeu Fabra, la Politècnica de Catalunya, la Politècnica de Madrid i la Politècnica de València.

Contador