Publicat 15/11/2023 10:51

La UOC incorpora una interfície d'IA per adaptar els seus estudis a les necessitats del mercat

Archivo - Seu de la UOC
UOC - Archivo

Impulsa l'acompanyament professional a través de l'ús massiu de dades

BARCELONA, 15 nov. (EUROPA PRESS) -

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha impulsat una interfície basada en la intel·ligència artificial (IA) que compara les competències dels seus graus i màsters amb el que demana el mercat laboral, per veure fins a quin punt els estudis donen resposta a les necessitats del sector productiu i adaptar-los.

Les direccions dels graus i màsters de la universitat podran fer servir aquesta eina i decidir si "introdueixen alguna cosa que no està prevista en el programa" per fer-los més adequats al que demanen els ocupadors, ha informat la universitat en la Fira Virtual d'Ocupació de la UOC, que se celebra aquest dimecres i dijous i que reunirà més de 170 empreses.

La interfície, que ja s'ha implantat, fa una anàlisi de les dades massives procedents de més de 5 milions de vacants laborals publicades pels principals portals en línia d'Espanya i detecta "les competències professionals més demandades i les contrasta periòdicament amb les que s'incorporen en la seva oferta acadèmica oficial".

La principal font de dades la proporciona l'empresa Lightcast que, a través de la IA, classifica el text de les publicacions d'ofertes de feina a internet, i ja s'han elaborat informes per a totes les titulacions de 4 dels 7 estudis de la UOC: Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació; Arts i Humanitats; Psicologia i Ciències de l'Educació, i Economia i Empresa.

Els pròxims informes seran per als estudis de Dret i Ciència Política, Ciències de la Salut i Ciències de la Comunicació, i per a cada grau i màster analitzat l'informe permet identificar quines són les sortides professionals que tenen més demanda i creixement.

COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES

A més, aquests informes ofereixen una anàlisi de les competències més sol·licitades, per "identificar noves necessitats de cursos breus enfocats al desenvolupament de competències específiques" i també si els resultats d'aprenentatge de cada programa estan alineats o no amb les demandes del mercat laboral.

La rectora de la UOC, Àngels Fitó, ha explicat que les universitats no es poden "limitar a generar i transmetre coneixement" i ha apostat perquè aquest coneixement s'aprofiti en forma d'inserció laboral i desenvolupament del talent professional.

MÀSTER DE PROFESSORAT

D'altra banda, la UOC imparteix "per primera vegada" des d'aquest octubre 6 especialitats completament telemàtiques del màster de Formació de Professorat d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, FP i Ensenyament d'Idiomes.

Des del 2019 ja s'oferien dues especialitats d'aquest màster conjuntament amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i de manera semipresencial: Formació i Orientació Laboral i Orientació Educativa.

En el curs 2020-2021, la UOC va participar en el Màster Interuniversitari de Formació de Professorat de Secundària en l'especialitat de matemàtiques, coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i en el 2022-2023 es va obrir un grup de 150 places per a català i castellà en línia del màster amb la UPF.

Ara, totes les assignatures es poden cursar en línia excepte la de Pràctiques, que s'ha de fer de manera presencial a centres educatius formadors de Catalunya, i el màster s'organitza de manera coordinada amb l'Oficina d'Accés a la Universitat de la Generalitat, que és la responsable de la preinscripció al màster.

Les 6 especialitats del màster que s'ofereixen aquest curs són Formació i Orientació Laboral (60 places), Orientació Educativa (60 places), Llengua i Literatura Catalana i Castellana (110 de català i 40 de castellà), Anglès (60), Matemàtiques (60) i Tecnologia (60).

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés