Publicat 7/4/2020 18:56:17 +02:00CET

Uns 50 'Stop-lab' faran les proves d'immunització del coronavirus a la població andorrana

Dos professionals sanitaris recullen mostres a un pacient sense que aquest baixi del cotxe al Centre Intermedi de Control.
SAAS

   El 35,8% de les proves PCR realitzades a Andorra donen positiu en Covid-19

   ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 7 abr. (EUROPA PRESS) -

   Uns 50 'Stop-labs' repartits per tot el país faran les proves d'immunització a la població andorrana, segons ha avançat aquest dimarts el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la seva compareixença per fer balanç de la crisi sanitària del Covid-19.

   Segons ha explicat el ministre, els 'Stop-labs' funcionaran com el Centre Intermedi de Control, com un auto-servei: es faran els test d'anticossos sense que els ciutadans es baixin del cotxe.

   Martínez Benazet ha exposat que es faran dues proves a tota la població amb dues setmanes de diferència i que també s'anirà als domicilis, a més dels centres residencials, per arribar a aquells que no es puguin desplaçar.

   Aquestes proves de sedàs de tota la població serviran, d'un costat, per conèixer el grau d'immunització de la població en aquell moment; per un altre, permetran conèixer l'evolució de l'epidèmia.

   A partir d'aquí s'aniran prenent noves mesures en relació amb l'obertura i desconfinamient; un procés que cal fer "amb molta cura i coneixement", ha dit el ministre de Salut.

   De fet, Martínez Benazet ha argumentat en la seva compareixença que obrir sense cura "seria catastròfic, es donarien passos enrere" i s'hauria d'allargar molt més el confinament.

   L'estudi l'està dissenyant i preparant un equip que compta amb dos representants del Ministeri de Salut, dos d'Actua Tech, dos professionals independents, dos del Servei Andorrà d'Atenció Sociosanitària i un investigador extern.

MÉS DE 1.670 TEST DE PCR REALITZATS

   Andorra és un dels països que té un percentatge de proves de PCR realitzades per població més elevats, segons ha explicat el titular de Salut, perquè en ser un país petit es té una major capacitat en aquest punt.

   Així, s'han fet un total de 1.673 test de PCR, dels quals 599 han obtingut un resultat positiu --el 35,8% del total, segons les dades proporcionades per Martínez Benazet en la seva compareixença--.

   Aquest dimarts el total d'afectats pel Covid-19 és de 545, dels quals 484 són actius; es comptabilitzen 39 guarits --només els que han obtingut dos resultats negatius consecutius-- i 22 defuncions, una més que ahir.

   Hi ha 52 pacients ingressats a l'hospital, 17 d'ells en l'Unitat de Vigilància intensiva (UCI), dels quals 14 requereixen d'intubació i ventilació mecànica; el ministre de Salut ha destacat que fa tres dies que no hi ha nous ingressos en la UCI, la qual cosa ha valorat com "una gran notícia".