Publicat 7/6/2020 14:49:56 +02:00CET

Uns 3.000 concentrats a Barcelona contra el racisme en l'acció de la CNAAE

Concentració contra el racisme a la plaça Sant Jaume de Barcelona.
EUROPA PRESS

   BARCELONA, 7 juny (EUROPA PRESS) -

   Unes 3.000 persones --segons la Guàrdia Urbana-- s'han concentrat aquest diumenge des de les 11 a la plaça Sant Jaume de Barcelona, en la manifestació contra el racisme 'Les vides negres importen'.

   La protesta s'ha desenvolupat en paral·lel a altres accions a tota Espanya també organitzades per la Comunitat Negra Africana i Afrodescendiente d'Espanya (CNAAE).

   Alguns participants han acudit a la plaça Sant Jaume vestits de negre, seguint la consignes dels impulsors, i en pancartes han criticat les morts pel racisme.

   Hi han anat amb mascaretes, i han cridat consignes com 'Poder, justícia i reparació' i 'Donald Trump és un criminal'; l'afluència de persones a la manifestació ha fet difícil mantenir les distàncies de seguretat, malgrat la insistència dels organitzadors.

   Per mantenir les prevencions pel coronavirus, persones de l'organització han repartit mascaretes i guants als manifestants que no portaven.

MANIFEST

   Durant l'acte s'ha llegit un manifest en record del ciutadà americà George Floyd, asfixiat per un policia a Minnesota (els Estats Units): "La comunitat negra, africana i afrodescendent d'Espanya, persones del poble gitano, d'Abya Yala, magrebins, àrabs, musulmanes i asiàtiques, juntament amb la resta de persones aliades antiracistes, sabem que aquest assassinat no és una qüestió puntual, sinó que respon a la violència històrica i estructural a la qual són sotmeses les persones negres als Estats Units".

    "Aquesta situació de la comunitat negra al món és una herència directa del període d'esclavización, segrest i comerç de persones negres, del colonialisme i del neocolonialisme", han lamentat en el manifest.

   Fins ara --sostenen en el text-- l'activisme antiracista s'ha trobat amb "una classe política, tant d'esquerres com de dretes, que ignora" les seves demandes, sense impulsar canvis comptant amb els col·lectius afectats.

   Això ha de canviar, han mantingut: "Les vides negres importen, no pararem fins a eradicar el racisme estructural de les nostres societats. Veritat, justícia i reparació. Poder negre".

   La protesta ha acabat sobre les 12.30 hores, després que el grup musical The Sey Sisters hagi actuat en directe.