Actualitzat 13/5/2019 16:20:02 +00:00 CET

Uns 200 treballadors i proveïdors de la Sala Apolo reclamen 2 milions a la gestora

Uns 200 empleats i proveïdors de la Sala Apol·lo reclamen 2 milions a la gestora
EUROPA PRESS

BARCELONA, 13 Maig (EUROPA PRESS) -

Uns 200 treballadors i proveïdors del teatre Apolo de Barcelona reclamen a l'empresa gestora del teatre, Ethika Global, uns 2 milions d'euros per presumptes impagaments, entre ells l'exdirector artístic, Ricard Reguant, i els artistes Pep Sala, La Maña i Arnau Puig.

En roda de premsa aquest dilluns, l'advocat que porta alguns dels afectats, Miquel Mitjans, de Mitjans Advocats, ha considerat que la Fiscalia hauria d'entrar d'ofici en l'assumpte, que afecta no només diversos actors, sinó també empreses i proveïdors, i que "és una organització que va més enllà de l'explotació d'un teatre per saquejar-lo".

"No és un gra de sorra, estem parlant de societats 'offshore' i societats creuades. És un conglomerat de societats insolvents, opaques i instrumentals", ha suggerit l'advocat.

"Tenen tants fronts oberts que entenem que es tracta d'una estafa a gran escala", ha afegit Mitjans, que ha assenyalat l'actitud a l'hora d'entrar a explotar un teatre, mirant de recaptar el màxim possible pagant el menys possible.

"ORGANITZACIÓ RECAPTATÒRIA"

Ha explicat que s'estan coneixent nous casos d'afectats cada dia, i que això és la punta de l'iceberg, i ha insistit que la Fiscalia hauria d'entrar en aquest assumpte: "És tota una organització que funciona amb una lògica merament recaptatòria".

"Tenim el convenciment que això és una organització amb una actitud determinada; potser hem d'anar a la demanda penal i a la Fiscalia", ha considerat l'advocat, que ha suggerit que aquest és el típic comportament de presumpte fons voltor, de societats que no tenen fons, en un modus operandi concret.

Mitjans ha avançat que estan recopilant informació i interposant demandes civils, i ha lamentat que l'empresa ha utilitzat pagarés sense fons, "i ha sobrepassat el que s'estableix legalment".

L'exdirector artístic del teatre, Ricard Reguant, ha quantificat que l'empresa deu almenys 2 milions d'euros en nòmines, "potser més", a part de cotitzacions a la Seguretat Social, IVA i drets d'autor als actors i proveïdors amb els quals ha treballat des de finals del 2017, en diferents espectacles com 'Sherlock Holmes', 'Tropicana' i 'Rouge' i 'Un reencuentro inolvidable'.

"RECAPTACIONS REEIXIDES"

"Em van prometre que pagarien de seguida", ha dit Reguant, que ha defensat que no va ser un problema de falta de qualitat en els espectacles, que van tenir recaptacions reeixides, sinó de voluntat de no voler pagar.

Així mateix, ha detallat que el propietari de la sala tampoc no està cobrant el lloguer i que té la disposició que el teatre continuï obert amb altres gestors; encara que ha rebut una querella de l'empresa gestora per dilatar al màxim el contracte: "El propietari vol que el teatre continuï sent teatre. Hi ha tres empreses interessades. Dues de Madrid i una de Barcelona", ha avançat.

"Em feien responsable que si jo no hi era, allò es tancava i no cobrava ningú", ha lamentat Reguant, que ha afirmat que tot era mentida, i que a més l'empresa ha tancat el teatre, s'ha venut tot el que hi havia dins, fins i tot el que no és seu com ara focus i vestuari per una quantitat ridícula.

L'actor Ferran Castells ha considerat que "són estafadors professionals", mentre que Pep Sala ha criticat que s'ha jugat amb la il·lusió dels actors per sortir en escena en moments de crisi.

'La Mañana' ha lamentat el poc respecte de l'empresa cap al teatre, i ha lamentat que "han fet xecs en descobert i que en altres llocs serien a la presó".

ETHIKA GLOBAL

En declaracions a Europa Press, fonts d'Ethika Global han dit que la reclamació dels actors i empreses proveïdores no són certes, i que després del cessament de Reguant al capdavant de la sala "no subsisteix cap deute amb les productores, ni per concepte de salari ni altres emoluments amb els treballadors, tècnics, ni personal de neteja que han mantingut relació laboral amb la direcció".