Publicat 12/5/2020 10:26:02 +02:00CET

Uns 200 infermers és concentrin al Vall d'Hebron pel seu Dia internacional

Sanitaris és concentrin davant a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona en el Dia Inernacional de la Infermeria
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

BARCELONA, 12 maig (EUROPA PRESS) -

Uns 200 sanitaris s'han concentrat aquest dimarts a l'entrada de l'edifici general de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona per reivindicar les seves condicions laborals pel Dia Internacional de la Infermeria, que aquest any se celebra enmig de la crisi sanitària provocada pel coronavirus.

Sobre les 20.30 hores, els sanitaris s'han distribuït al llarg de l'escala d'entrada a l'edifici general, mantenint la distància de seguretat, amb mascaretes i pancartes, en les quals es llegien reivindicacions com a 'Aplaudiments amb drets', 'Mai més retallades', 'No som heroïnes' i 'Suma't a nosaltres, la sanitat també és teva'.

Minuts després, la concentració s'ha mogut al parc infantil a la plaça de Messi, on els infermers s'han concentrat de nou amb els cartells alçats i s'ha guardat un minut de silenci, seguit d'un aplaudiment.

En el manifest dels convocants, els infermers han demanat recuperar condicions laborals, com la jornada de 35 hores; han criticat la falta d'EPIs, test, mascaretes durant l'emergència del Covid-19, i han lamentat que hi ha hagut "més de 40.000 sanitaris contagiats".

Han reivindicat una major seguretat en els seus llocs de treball, estabilitat laboral, "ser valorats com a professionals, no com a herois" i una borsa de treball transparent, legal i actualitzada.

També han reclamat unes Direccions per Objectius (DPO) "justes i equitatives per tots els sanitaris independentment del seu contracte", la recuperació de les pagues extra de 2013-2014, la jubilació als 60, la recuperació del fons d'acció social i que no hi hagi retallades en la sanitat pública, entre d'altres.

PAOLA GALVANY

La presidenta del Col·legi d'Infermeres i Infermers de Barcelona i degana de la Facultat de Ciències de la Salut i Benestar de la UVic, Paola Galbany, ha reivindicat un reconeixement institucional a través de polítiques de salut i ha explicat que en les primeres setmanes de la pandèmia van rebre moltes queixes per falta de material de protecció, situació que "ha millorat" en les últimes setmanes.

En una entrevista en Catalunya Ràdio aquest dimarts recollida per Europa Press, Galbany ha sostingut que s'ha de millorar la presència d'infermeres en residències i centres geriàtrics, i ha lamentat: "Hem vist la falta de previsió en les residències".

"No estàvem preparats per sobrellevar una pandèmia", ha assegurat Galvany, que ha reclamat un increment de la ràtio d'infermeres i una millora salarial per al sector, i ha afegit que hi ha un dèficit estructural en les plantilles d'infermeres arran de la crisi de 2008.

Contador