Publicat 4/5/2020 19:58:25 +02:00CET

Uns 11.000 andorrans ja s'han sotmès a la prova d'anticossos del Covid-19

Dos Voluntaris Realitzen La Prova Als Ocupants De Dues Vehiculos En Els Stop Lab D'Andorra La Vella.
TONY LARA

   El Govern defensa que el cribatge hauria de permetre tractar Andorra com si fos part de Schengen

   ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 04 Maig (EUROPA PRESS)

   Uns 11.000 andorrans ja s'han sotmès a la prova per detectar si han generat anticossos pel Covid-19, segons ha explicat aquest dilluns el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en una compareixença per fer balanç de l'emergència sanitària.

   Aquest dilluns ha començat el cribatge massiu a la població, i en els dies previs ja s'han fet proves a personal sanitari, membres de cossos especials, voluntaris que treballen en l'estudi i treballadors dels corporacions comunals (ajuntaments).

   Dels 11.000 testats, 1.210 són sanitaris, i entre aquests hi ha un 12,21% d'afectats pel coronavirus, segons els resultats dels proves d'anticossos; el percentatge d'afectats entre la resta baixa al 8,36%.

   El ministre de Salut també ha informat que el 2,4% presenta anticossos IgM --els que és desenvolupen durant la malaltia-- alts sense presentar anticossos IgG --els que proporcionin immunitat i és desenvolupen en els últimes fases de la infecció--.

   Martínez Benazet també ha avançat que, sense que es puguin considerar científicament conclusions, s'ha observat que els IgM perduren "molt" en l'organisme i els IgG apareixen més tard, a diferència del que passa en altres infeccions.

   Més enllà dels resultats preliminars, el ministre de Salut ha assegurat que, en el primer dia de plena activitat, "els Stop Labs estan funcionant perfectament"; els Stop Labs són espais on un equip de tres voluntaris fa el test als ciutadans sense que aquests baixin del cotxe.

   El director d'Actua Innovació --que impulsa la innovació tecnològica al país--, Marc Pons, ha afirmat que l'obertura ha estat "molt satisfactòria" i que no s'han registrat incidències remarcables.

UN ESTUDI PER SER CONSIDERAT 'COVID-FREE'

   El cap de Govern, Xavier Espot, ha insistit que el cribatge massiu és un "projecte compartit, de tots, en el qual hi ha el govern, però també els comuns, les entitats cíviques, el món associatiu, els voluntaris i tots i cadascun dels ciutadans del país, sense els quals aquest projecte no pot sortir bé".

   L'estudi permetrà conèixer la realitat epidemiològica de les persones que se sotmetin a la prova, però a més "permetrà un coneixement en profunditat i detallat, segurament, com a pocs països tindran de la pròpia malaltia des d'una perspectiva científica".

   En aquest sentit, el cap de Govern ha defensat que aquest coneixement des de la perspectiva reputacional andorrana "és absolutament important", en declaracions a la premsa a visitar el centri on és troben els Stop Labs d'Andorra la Vella.

   Així, Espot confia que, juntament amb la gestió de l'emergència sanitària, el cribatge massiu "és la millor carta de presentació" que pot presentar-se a Europa i al món.

   En definitiva, des del punt de vista de l'Executiu andorrà, això hauria de permetre aconseguir "ser considerat un país 'Covid-free'" i poder rebre, per part d'Espanya i França, un tracte com si fos de l'espai Schengen.

   En aquest punt, el cap de Govern ha valorat com "molt normal" que els Estats estableixin mesures de protecció per evitar la propagació de la pandèmia, en relació amb el fet que no es permeti la lliure circulació per els fronteres.

BON COMPORTAMENT DE LA CORBA DE CONTAGIS

   Dues setmanes després de les primeres mesures de relaxació del confinament, el comportament de la corba de contagis "segueix sent molt bo", ha assegurat el ministre de Salut.

   Aquest dilluns s'ha registrat un total acumulat de 750 afectats pel Covid-19 ---dos més que aquest diumenge--, dels quals ja s'han guarit 499; els defuncions acumulades són 45.

   A l'hospital hi ha ingressats 16 pacients amb coronavirus, i 9 són a l'Unitat de Cures Intensives (UCI() --4 d'ells, amb ventilació mecànica--.

   Martínez Benazet ha explicat que han de seguir-se amb cura les normes de distanciament social i d'higiene, com dur mascareta i rentar-se les mans sovint, per evitar rebrots durant la represa de l'activitat del sector de la construcció, entre uns altres, aquest dilluns.