Actualitzat 28/04/2015 13:50

Universitaris posen com a "línia vermella" del 3+2 equiparar el preu de màster amb el de grau

Estudiantes, estudiante, universidad, universitarios, estudios, grado, alumnos
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (Ceucat) ha posat com a "línia vermella" en l'aplicació del decret estatal del 3+2 --tres anys de grau i dos de màster-- equiparar totalment el preu i les condicions dels cursos de màster als de grau.

   En roda de premsa aquest dimarts a la Secretaria d'Universitats i Investigació, el coordinador del Ceucat, Lluís Forcadell, ha exposat les propostes d'aquest organisme, creat pel Govern català i que representa els consells d'estudiants de les universitats.

   El Ceucat traslladarà aquesta iniciativa a les comissions tripartides creades per la Generalitat per analitzar i consensuar com aplicar el 3+2 a Catalunya, formades per dos membres de cada universitat, dos més del Govern català i dos més del Ceucat.

   Ha reclamat que els màsters tinguin el mateix tractament que els graus, és a dir, que costin el mateix, que disposin també de beques Equitat --ajudes que pal·lien l'increment de les taxes--, i que s'estableixin llindars en funció de la renda de l'estudiant.

   Per això, Forcadell veu "insuficient" la mesura anunciada pel secretari d'Universitats i Investigació, Antoni Castellà, d'establir el preu de grau només al primer any de màster, i s'ha mostrat convençut que s'estudiarà la seva proposta i s'intentarà portar a terme.

   El Consell veu el 3+2 com "una oportunitat d'or que el sistema català ha d'aprofitar" per establir un model universitari que sigui just, equitatiu, de qualitat i potent, ha detallat Forcadell.

DECRET DE PREUS

   El Ceucat també ha plantejat 21 propostes sobre el Decret de Preus --que la Generalitat ha d'aprovar per al curs 2015-2016-- amb la finalitat que es debatin al Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), malgrat que la primera reivindicació és tornar als preus del curs 2011-2012.

   Defensa una disminució de l'aportació percentual de l'estudiant al finançament dels estudis, ja que actualment paga el 25% del cost total --sense tenir en compte les beques Equitat--, tot i que no l'ha xifrat, i ha demanat que la Generalitat inverteixi més.

   Entre les propostes hi ha que el Govern assumeixi el sobrecost de preu d'aquelles assignatures amb molts suspensos, fet que "millorarà molt la qualitat i atraurà estudiants estrangers", ha defensat Forcadell.

   També proposa que es fraccioni en quatre o més terminis el pagament de la matrícula i que això no suposi cap cost addicional per als universitaris, i defensa el retorn de les enginyeries al coeficient d'experimentalitat B.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés