Publicat 19/2/2019 17:02:54 +01:00CET

Unilever selecciona els 50 ingredients per a un futur més sostenible en una dieta saludable

Unilever selecciona els 50 ingredients per a un futur més sostenible en una diet
EUROPA PRESS

VILADECANS (BARCELONA), 19 febr. (EUROPA PRESS) -

Unilever ha presentat aquest dimarts l'informe 'Els 50 ingredients del futur' amb el qual proposa incorporar en les dietes del planeta aliments més sostenibles i saludables, amb l'objectiu de reduir l'impacte negatiu mediambiental del cultiu actual d'aliments, a través de la seva marca Knorr i amb la collaboració de l'organització ecologista WWF i la Universitat de Washington.

En la presentació de l'informe, el divulgador ambiental José Luis Gallego ha explicat que en l'actualitat el 75% dels aliments consumits per la població prové de 12 espcies vegetals i cinc animals, i que el 60% de les calories consumides són de tres cultius: l'arrs, el blat i el blat de moro.

Per aix, aquest informe pretén incorporar altres varietats d'aliments conreats, perqu existeixen entre 20.000 i 50.000 espcies comestibles, de les quals a dia d'avui es consumeixen entre 150 i 200, la qual cosa comporta riscos per al planeta i per a la salut de les persones, ha afirmat Gallego.

Aquest expert ha sostingut que "l'agricultura produeix el 25% dels gasos d'efecte hivernacle", i que com més petita sigui la varietat de cultius més infeccions i plagues hi ha, els cultius són menys resistents al canvi climtic i la terra de cultiu s'esgota més rpid.

Davant aquest escenari, l'informe --presentat aquest dimarts a nivell mundial amb un esdeveniment a París-- proposa incorporar cinc tipus d'aliments vegetals: llegums, baies i germinats; fruita seca i llavors; cereals; vegetals, i un bloc d'aliments "nous", que destaquen per la seva sostenibilitat i nutrició.

Unilever ha presentat així una proposta de 50 ingredients, uns d'ells més comuns com el brquil, l'espinac, les llenties, les mongetes blanques, negres i pintes, l'arrs salvatge, la quinoa, les nous i els rovellons, i uns altres menys coneguts com els nopals (cactus), l'ocra (un vegetal molt utilitzat a l'frica), les algues wakame i els germinats de mongeta, cigró i alfals.

CRITERIS DE SELECCIÓ

La marca Knorr s'ha comproms a incorporar aquests ingredients als seus productes, i els ha proposat als consumidors com una base per a una dieta més sostenible i amb la intenció que els incorporin i amplin així les varietats d'aliments que consumeixen.

La directora de Nutrició d'Unilever, Diana Roig, ha explicat els criteris de selecció d'aquests ingredients entre els quals ha destacat la diversitat, excloent els aliments més consumits al planeta; la densitat de nutrients --entre els quals van elaborar una llista prvia de 200 ingredients--, i un impacte ambiental inferior, perqu s'han assessorat sobre la procedncia dels aliments per valorar els possibles riscos socials d'incorporar-los als seus productes.

Roig també ha detallat que van triar ingredients saborosos, que es poguessin adaptar als gustos de diferents cultures i que han prioritzat els aliments conreats i accessibles en diferents zones del planeta, encara que han descartat espcies i fruiters, perqu les primeres es consumeixen en una proporció inferior i els segons no estan dins dels principals ingredients dels seus productes.

També han comptat amb l'assessoria de xefs i cuiners i han elaborat una fitxa tcnica per a cada ingredient en la qual contemplen els llocs on es conrea, els valors nutricionals, el sabor, la combinació amb altres aliments, les receptes en les quals es podria incloure i el mtode de cocció.

El xef de Knorr Jaime Drudis ha posat exemples sobre com substituir aliments habituals en les dietes dels consumidors per d'altres més sostenibles, com la incorporació de les algues en una amanida en lloc d'anxoves, que a més tenen un alt contingut de iode, o com l'ús dels germinats per reduir el consum de sal.

Unilever ha emmarcat aquest informe en la seva estratgia corporativa, per la qual es va comprometre a reduir en un 50% la petjada mediambiental dels seus productes per a l'any 2030.