Actualitzat 17/03/2018 21:07

Unes 8.000 persones es manifesten a Barcelona en defensa del model d'escola catalana

Manifestació a Barcelona en defensa del model d'escola catalana
EUROPA PRESS

Assisteixen Torrent, els exconsellers d'Ensenyament Maragall i Rigau i gran part de la comunitat educativa

BARCELONA, 17 març (EUROPA PRESS) -

Unes 8.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat la tarda d'aquest dissabte pel centre de Barcelona en defensa del model d'escola catalana convocades per la plataforma Somescola, que ha congregat a gran part de la comunitat educativa.

La manifestació, sota la pancarta 'L'escola catalana, democràtica i cohesionada no te por', ha partit de la Ronda Sant Pere i ha finalitzat al parc de l'Estació del Nord, on s'ha llegit el manifest i han intervingut diferents representants de la comunitat educativa per assenyalar que "no tenen por" i en defensa del model català.

Els càntics de 'L'escola catalana no te por' i 'No tenim per' han estat dos dels més corejats durant la manifestació, que s'ha desenvolupat en part sota la pluja i que ha arribat setmanes després que el Govern central afirmés que estudiava incloure una opció lingüística en la preinscripció i com a rebuig a les acusacions d'adoctrinament de l'escola catalana.

Entre els assistents a la manifestació han estat el president del Parlament, Roger Torrent; l'expresidenta de la Càmera i diputada d'ERC, Carme Forcadell; els exconsellers d'Ensenyament Ernest Maragall i Irene Rigau; els diputats de JxCat Eduard Pujol i Lluís Font; el diputat de la CUP Carles Riera; la diputada del PSC Ester Niubó; el diputat al Congrés d'ECP Joan Josep Nuet; el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, i els vicepresidents d'ANC i Òmnium Cultural, Agustí Alcoberro i Marcel Mauri.

FACHIN: L'ESCOLA "NO TÉ POR"

En els discursos en l'acte final de la manifestació, la portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, Mercè Terès, ha destacat que el model català lluita contra la segregació, i Marina Gassol, de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (Fapac), ha demanat que "la màquina de la por" no repercuteixi a l'aula.

El parlament més aplaudit ha estat el de l'exlíder de Podem Catalunya, Albano Dante-Fachin, qui ha recordat la seva arribada amb 15 anys a Catalunya i com "no va trobar una casella sinó una societat que volia compartir" la seva llengua.

Fachin ha dit que, si la pluja no pot detenir la dignitat de la societat catalana, tampoc ho farà el Govern de Mariano Rajoy "ni quatre diputats" al Parlament, en referència als quals té en l'actualitat el PP en la Càmera catalana.

L'exlíder de Podem Catalunya i impulsor de Som Alternativa ha assenyalat que l'escola catalana "no té por" i ha lloat el paper dels professors com la millor eina per combatre-ho, qüestió que també ha defensat el portaveu d'Ustec·Stes, Ramon Font.

COMUNITAT EDUCATIVA

Gran part de la comunitat educativa ha recolzat la convocatòria de Somescola, però una part de la concertada s'ha desvinculat de la manifestació, com el sindicat Usoc --majoritari en la concertada-- i les escoles cristianes.

El portaveu del sindicat Ustec·Stes, Ramon Font, ha afirmat que la manifestació mostra el recolzament al professorat, i ha assenyalat que la inclusió d'una opció lingüística seria "un desastre" perquè la immersió és la major política d'èxit dels últims 30 anys.

El secretari general de Federació d'Educació de CC.OO. de Catalunya, Manel Polit, ha afirmat que és bàsic combatre la segregació i mantenir la competència en català i castellà dels alumnes, i ha demanat que la manifestació "sigui molt més unitària", molt transversal i no quedi en mans d'una part de les opcions polítiques catalanes.

La manifestació, a més de les intervencions de la comunitat educativa, ha acabat amb les actuacions de Roger Español, el jove que va ser ferit en un ull l'1-O, i el raper Valtonyc, condemnat per injúries a la corona espanyola, qui ha mostrat el seu suport a l'escola catalana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés