Publicat 10/10/2020 10:35CET

La UGT reclama augmentar la inversió en salut mental i convertir-la en una prioritat

Logo de UGT
UGT - Archivo

MADRID, 10 oct. (EUROPA PRESS) -

La UGT ha reclamat augmentar la inversió en salut mental i convertir-la en una prioritat, i ha recordat que les dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) mostren que aproximadament 1.0000 milions de persones al món viuen amb un trastorn mental, tres milions moren cada any pel consum nociu d'alcohol i cada 40 segons es suïcida una persona.

Uns problemes que, com ha avisat l'organització sindical, s'han vist "agreujats" per la irrupció de la pandèmia de Covid-19, els confinaments, la por al contagi, la no desconnexió en el teletreball, i la incertesa envers el futur o perdre la feina.

"Aquests són alguns dels factors que influeixen en què hi hagi amb més freqüència riscos psicosocials a la feina i que hi hagi un augment de les patologies que se n'associen, com l'estrès, l'ansietat o el tecnoestrès, entre d'altres. La salut mental dels treballadors s'ha vist seriosament afectada per les situacions que han viscut a causa de la Covid-19", ha assenyalat el sindicat.

No només han tingut problemes mentals els professionals sanitaris i sociosanitaris que s'han hagut d'enfrontar a situacions "extremadament difícils", amb altes càrregues de treball, sotmesos a elevadíssims nivells d'estrès, a més d'haver de conviure amb la por al contagi a causa de la falta d'equips de protecció individual al començament de la pandèmia, sinó també altres treballadors com els de serveis essencials, transportistes, del camp, del comerç, personal de neteja o dels cossos d'ordre i seguretat de l'Estat, d'emergències, entre d'altres.

"Molts d'ells treballen amb condicions precàries i amb salaris baixos, i han estat exposats al risc de contagi amb la pandèmia. Tampoc hem d'oblidar aquelles persones que han perdut la feina i han vist amenaçada la seva forma de vida. És evident que aquesta situació afecta i seguirà afectant la salut mental de la classe treballadora, per tant, és important que els riscos psicosocials d'origen laboral es tinguin en compte en l'àmbit empresarial, s'avaluïn i s'adoptin mesures a les empreses per reduir-los o eliminar-los", ha dit UGT.

En aquest sentit, el sindicat ha recordat que els trastorns relacionats amb riscos psicosocials tenen una alta incidència en la salut de les persones treballadores, com així demostren, l'"elevat" nombre de defuncions per infarts i vessaments cerebrals a la feina, primera causa de mort per accident durant la jornada laboral a Espanya.

A més d'això, UGT emfatitza que les patologies que causen els riscos psicosocials amb prou feines es reflexen en les xifres d'accidents laborals i no es reconeixen com una malaltia professional. Davant aquest fet, ha reivindicat l'actualització del llistat de malalties professionals espanyol, perquè s'hi incloguin les patologies derivades dels riscos psicosocials, com l'OIT que ja les recull en el llistat de 2010.

De la mateixa manera, ha mostrat el seu suport a la iniciativa de la Confederació Europea de Sindicats, que va adoptar, en el seu Comitè Executiu, una resolució sobre accions per combatre l'estrès i eliminar els riscos psicosocials en el lloc de treball mitjançant la inclusió d'una Directiva de la UE en l'agenda política.

"Per tot això ens sumem, en el Dia Mundial de la Salut Mental, a l'OMS, juntament amb les organitzacions associades United for Global Mental Health i la Federació Mundial de Salut Mental, en la reivindicació que s'augmenti considerablement la inversió en salut mental, per impulsar l'acció pública arreu del món. Per això han llançat la campanya Acció a favor de la salut mental: hi invertim", ha conclòs UGT.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés