Publicat 23/02/2015 14:00

UGT alerta del risc de caure en una "irregularitat sobrevinguda" després d'anys de residència legal

INMIGRACIÓN, INMIGRANTE
EUROPA PRESS

BARCELONA, 23 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Associació Ajuda Mútua d'Immigrants (Amic-UGT) ha alertat que el 22,64% de les persones ateses per l'entitat el 2014 no té papers, i que el 10,52% d'aquestes es troba en una situació d'"irregularitat sobrevinguda" per haver perdut la seva regularitat administrativa després d'anys de residència legal per no reunir els requisits econòmics i socials per renovar la seva autorització.

Aquestes són dades recollides en la memòria del 2014, any en el qual l'associació ha atès 29.360 consultes de 14.816 persones, ha explicat la responsable de comunicació d'Amic-UGT, Janette Vallejo, en una roda de premsa aquest dilluns.

El president d'Amic-UGT, David Papiol, ha assenyalat que sis de cada set persones 'sense papers' porten més de tres anys a Espanya i tenen la voluntat de seguir al país.

Papiol ha dit que la irregularitat sobrevinguda afecta també els nens --que es veuen arrossegats a aquesta situació a causa de la dels seus pares--, i ha demanat flexibilitat a l'administració a l'hora de revisar processos que afecten menors d'edat, a més de destacar que sense un canvi legal, aquesta "xacra" es mantindrà.

En aquest sentit, Vallejo ha definit la llei d'estrangeria com una normativa "molt restrictiva i injusta", i ha explicat que la irregularitat sobrevinguda ja existia abans que la crisi econòmica sotgés el país però que aquesta situació financera ha augmentat la seva incidència a Catalunya.

El lletrat d'Amic-UGT, Samir Kollech, ha lamentat la situació d'irregularitat sobrevinguda dels immigrants que perden el permís de residència després de passar sis mesos al seu país de procedència i la denegació de la nacionalitat a falta d'integració després que el demandant passi un procés, que segons ha explicat, es basa en preguntes que molts dels espanyols no sabrien respondre --com el nom de la dona de Mariano Rajoy--.

ESTUDIS I ECONOMIA SUBMERGIDA

Vallejo ha assenyalat la necessitat d'eliminar el prejudici que els immigrants no tenen estudis, i ha considerat important explicar que el 38,31% dels usuaris té formació universitària i que hi ha hagut un augment de les consultes per homologar els títols.

El 7,28% dels immigrants que treballen --42,26% dels atesos-- ho fa sense contracte, el que, segons Vallejo, els porta a una situació de precarietat i perill a la feina a més de restringirles l'accés a determinats serveis; per això ha anomenat a l'administració a combatre aquesta "xacra".

948 MUNICIPIS I 90 NACIONALITATS

Un altre aspecte que ha destacat Vallejo és que les persones que van acudir als 39 punts d'atenció que l'entitat té en territori català viuen a 948 municipis, sent Barcelona tant la població com la província principal per raons demogràfiques.

La responsable de comunicació ha afegit que els atesos procedeixen de 90 països diferents, i han estat Marroc, Bolívia, Equador i Espanya les nacionalitats amb més usuaris.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés