Actualitzat 05/03/2014 10:51

Les espanyoles, entre les que han rebut menys violència de gènere

Mujeres
Foto: EUROPA PRESS/ ESCUELA ANDALUZA DE ECONOMÍA

El 4% de les espanyoles confessen haver estat víctimes de violència física o sexual en l'últim any, la meitat que la mitjana europea

BRUSSEL·LES, 5 Mar. (EUROPA PRESS) -

El 22% de les espanyoles confessa haver patit alguna vegada a la seva vida un episodi de violència física o sexual i un 4% ha patit aquest atac l'últim any.

   Ho indica l'enquesta de l'Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea (FRA), que presenta Espanya entre els països amb nivells més baixos d'aquest tipus de violència.

   Els autors de l'estudi expliquen que els resultats apunten a una incidència més baixa als països mediterranis que als del nord, però adverteixen que les raons poden ser diverses, des d'una obertura més gran a l'hora d'abordar aquests casos en "societats més igualitàries" fins a un factor cultural, que fa més difícil que les dones confessin al seu entorn allò viscut perquè consideren que es tracta d'una cosa "privada".

   La portaveu de l'agència europea Blanca Tapia recorda, a més, que als països del nord d'Europa les dones han estat "exposades a un risc més alt" de violència al lloc de treball perquè fa més temps que estan incorporades al mercat laboral, acostumades a sortir i a tenir diverses parelles, un estil de vida al qual les espanyoles que ara tenen entre 50 i 60 anys "encara no han arribat".

   L'informe, fet a partir d'entrevistes personals a 42.000 dones d'entre 18 i 74 anys, mostra que a escala europea és el 33 % de les dones, és a dir, prop de 62 milions d'europees, les que han estat víctimes de violència física o sexual en algun moment des que van fer els 15 anys. La xifra es redueix al 8% si es refereix a l'últim any, una taxa que dobla el 4% confessat per les espanyoles.

   En el 13% dels casos de violència física o sexual viscut per les espanyoles, l'autor de l'agressió ha estat la seva pròpia parella, respecte del 22% de la mitjana de la Unió Europea, en què un 5% del total d'enquestades afirmen haver estat víctima d'una violació a la seva vida.

   Pel que fa als atacs psicològics, Espanya també es col·loca per sota de la mitjana comunitària amb un 33% de dones que afirmen haver estat víctimes d'aquest tipus de violència per part de les seves parelles alguna vegada a la seva vida, respecte del 43% d'europees que responen el mateix.

   L'enquesta també s'ha fixat en la infància i recull que l'11% de les espanyoles i el 12% de les europees han estat víctimes de violència sexual abans de complir els 15 anys; mentre un 30% d'espanyoles i un 35% d'europees indiquen que van patir aquest tipus d'abusos o violència física o psicològica.

LES JOVES, MÉS EXPOSADES

   L'arribada de les noves tecnologies i l'avanç en les comunicacions també ha influït en la fotografia de la violència que realitza aquest estudi, en què, per primera vegada, s'observa que són "les noies més joves d'entre 18 i 29 anys" les més "exposades", a causa d'una presència més gran a les xarxes socials, els mitjans de comunicació i l'ús de missatges instantanis. "Els assetjadors tenen més mitjans", adverteix Tapia.

   Segons l'enquesta, el 2% de les espanyoles i el 5% de les europees ha patit algun tipus de 'ciberassetjament' a la seva vida; un percentatge que es redueix a l'1% d'espanyoles i 2% d'europees si se'ls pregunta per un episodi d'aquest tipus viscut l'últim any.

   L'informe presentat per FRA no només denuncia que les dones europees "pateixen violència de gènere en tots els àmbits de la seva vida", diu Tapia, sinó que apunta la necessitat que els governs europeus prenguin mesures per tallar el problema.

   Per això, els experts comunitaris assenyalen la necessitat de millorar i harmonitzar la recollida de dades sobre violència contra les dones per definir millor la resposta, i reclamen als governs europeus que considerin la violència a casa com un "greu problema d'interès públic", i no una qüestió de tipus privat.

   També defensen una millor formació del personal que ofereix els serveis i l'atenció a les víctimes, des de la policia fins als professionals sanitaris i demanen que es revisin les legislacions existents per adaptar el seu "abast" a nous àmbits com internet.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés