Analitzaran com les construccions racials afecten les trajectòries educatives
GIRONA, 21 març (EUROPA PRESS) -
La Càtedra d'Anàlisi i Acció Antiracista de la Universitat de Girona (UdG) i la Plataforma Zero Abandonament de la Fundació Bofill col·laboraran per investigar l'abandó escolar prematur des d'una perspectiva antiracista.
La col·laboració analitzarà si el sistema educatiu "racialitza" les trajectòries, és a dir, com condiciona les trajectòries educatives en funció de construccions racials i si genera camins diferencials, informa la Fundació en un comunicat d'aquest divendres.
Preveu una recerca que identificarà com es té en compte la perspectiva antiracista en l'abordatge de l'abandó escolar dels municipis, finançada per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (Agaur).
Específicament, s'estudiarà si les mesures per a l'escola inclusiva estan contribuint realment a l'equitat i com, sota el paradigma de la inclusió i la interculturalitat, apareixen pràctiques assimilacionistes, integracionistes o segregadores, que acaben generant o reproduint formes de violència i expulsió escolar.
L'estudi es plasmarà en una guia per a professionals i entitats municipals, ja que el món local és un agent "clau" en els processos educatius i la lluita contra l'abandó escolar prematur de la societat catalana, que afecta especialment els nens i les famílies afectats pel racisme institucional.
ABANDÓ ESCOLAR I IMMIGRACIÓ
Segons dades de l'Idescat del 2024, els estudiants d'origen estranger abandonen més del triple que els joves amb nacionalitat espanyola (34,2% respecte al 10,1%): en el cas de la joventut gitana, que s'enfronta a més a més a una "invisibilització històrica", l'abandó escolar ascendeix fins al 86,3% a tot l'Estat (2022).
També hi ha hagut un augment de denúncies per racisme en l'educació, des d'assetjament fins a casos en els quals la discriminació ve de les accions o els protocols de la institució escolar, segons dades de SOS Racisme del 2023.
A Catalunya, la taxa d'abandó escolar prematur és actualment del 13,7%, una reducció "important" respecte al 32,9% del 2008, però encara per sobre de la mitjana de l'Estat (13%).