Publicat 06/04/2014 18:00

La UAB prepara una reestructuració del professorat per equilibrar departaments

BARCELONA, 6 abr. (EUROPA PRESS) -

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) està treballant a un model de definició de plantilles que preveu fixar límits a cada departament perquè un 75% dels docents sigui estable --plantilla A: personal funcionari, laboral permanent, afegit i lector-- i un 25%, variable --plantilla B: associat, visitant, postdoctoral i investigador--, uns llindars que s'apliquen per primera vegada al sistema universitari català.

El document de treball 'Model de definició de les plantilles dels departaments de la UAB', al qual ha accedit Europa Press, esgrimeix que el model busca "dimensionar, reequilibrar i disposar de criteris objectius per prendre decisions amb vista a amortitzacions/dotacions de recursos de professorat en els departaments", i ho emmarca a les restriccions pressupostàries, la taxa de reposició del 10% imposada per l'Estat i la falta de planificació, entre d'altres.

En una entrevista d'Europa Press, el vicerector de Professorat i Programació Acadèmica, Joan Jesús Donaire, ha argumentat que hi ha asimetries espectaculars als campus: "Hi ha departaments ben dotats que poden fer front a les seves necessitats amb normalitat, però n'hi ha d'altres on la càrrega de treball supera de sobres la plantilla" i pot arribar a ser del 140%.

Dels 57 departaments de la UAB, la meitat no arriba a tenir el 75% de professorat estable, i hi ha alguns campus en els quals aquest percentatge no supera el 40%, per la qual cosa l'equip rectoral aprofitarà les jubilacions --140 els anys vinents-- dels departaments forts per compensar la falta de recursos als altres, ja que si no s'actua estan "en risc de desaparèixer".

Donaire ha admès que el nou sistema, que s'aplicarà el pròxim curs, afectarà a les persones, però ha negat acomiadaments a l'al·legar que el pressupost de personal docent i investigador (PDI) del 2014 és el mateix que el de l'any passat --117 milions d'euros--: "La nostra política no és en cap cas fer estalvi en professorat".

En declaracions a Europa Press, el delegat sindical de CGT-UAB, Ermengol Gassiot, ha advertit que el nou model pot comportar més hores de treball i fins un centenar d'acomiadaments, ja que a més de les jubilacions, afectarà a la no renovació de contractes que finalitzen el 30 d'agost de lectors terminals, investigadors postdoctorals, professors associats i becaris en formació.

"Es busca cobrir els dèficits del departament amb professorat barat del sector B", ha deplorat Gassiot, qui ha assegurat que aquest model perjudicarà especialment als departaments científics, ja que es considerarà que tenen la plantilla sobredimensionada perquè fan més investigació que docència i perdran a professors que fan classe molt qualificats.

DECRET WERT

Aquest nou sistema, que s'elaborarà en forma de proposta de normativa i passarà pel Consell de Govern, entra en suc amb un nou model de dedicació acadèmica aprovat per la UAB per adaptar-la a un decret del Ministeri d'Educació que lidera José Ignacio Wert, que permet reduir la docència a professors amb trajectòria investigadora.

Com la UAB és una universitat d'investigació, una gran part del professorat hauria de reduir les seves classes per complir aquesta nova normativa, però això comportaria "la necessitat de 166 professors a temps complet", per la qual cosa, de moment, només tindran aquest reconeixement però mantindran la docència.

"Els nostres governants han de deixar d'ofegar la reducció del pressupost", ha justificat Gràcia, i ha afegit que els departaments que puguin assumir-ho sí aplicaran aquest reconeixement.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés