Publicat 25/02/2015 17:36

La UAB patenta dos mecanismes per detectar si un pacient desenvolupa pedres en el ronyó

Universitat Autònoma de Barcelona
EUROPA PRESS

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 25 febr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han dissenyat i patentat dues innovadores tècniques analítiques que permeten detectar si un pacient està desenvolupant una pedra en el ronyó i diagnosticar la litiasi renal.

Segons ha informat el centre en un comunicat, aquest treball es basa en imatges hiperespectrals dels càlculs renals i és el resultat de la investigació del Grup de Tècniques de Separació en Química (GTS) de la UAB, liderat pel professor Manuel Valiente, i que s'ha dissenyat amb la col·laboració de les universitats de Masaryk i La Sapienza.

El GTS forma part de la xarxa Tecnio de l'agència catalana ACCIÓ i representa un dels grups d'investigació notables a nivell nacional en la millora del diagnòstic, seguiment i tractament dels pacients de litiasi renal.

El nou mètode patentat per la UAB permet incrementar l'eficiència en el diagnòstic mèdic de la litiasi a través d'un sistema de caracterització i classificació dels càlculs renals a partir de l'anàlisi d'imatges hiperespectrals de les mateixes pedres del ronyó.

Els responsables de l'avanç han indicat que aquest mètode es complementa amb una segona patent que protegeix un sistema d'anàlisi mitjançant l'ús de xarxes neuronals artificials.

Així, han assenyalat que investigadors de la UAB i de la Universitat de Masaryk han identificat un conjunt de marcadors metabòlics que, analitzats en una xarxa neuronal artificial, permeten amb molta exactitud determinar si un pacient està desenvolupant una pedra en el ronyó i, en cas afirmatiu, determinar la seva composició.

Aquests resultats poden facilitar la intervenció del personal sanitari a l'hora de dur a terme una acció correctiva ja sigui mitjançant medicaments o amb algun complement alimentari per evitar la formació de nous càlculs.

Aquesta tècnica, propietat intel·lectual de la UAB, se seguirà desenvolupant de la mà de l'empresa Devicare amb l'objectiu de fer-la arribar al mercat, gràcies a l'acord de llicència que han signat les dues entitats.

La companyia, ubicada al Parc de Recerca UAB, desenvolupa solucions innovadores per la cura de pacients crònics implementant tecnologies que permetin la monitorització, el pronòstic, el diagnòstic i el tractament de les malalties.

La litiasi renal és una malaltia crònica que afecta una de cada 10 persones al llarg de la seva vida i va acompanyada de dolorosos episodis coneguts com còlics nefrítics que tenen una taxa de recurrència d'un 60% després de 5 anys i d'un 80% al cap de 10 anys.

Aquests dolorosos episodis no només suposen l'empitjorament de la qualitat de vida del malalt sinó que els seus tractaments tenen un cost en la sanitat pública de fins 3.000 euros per pacient.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés