Publicat 9/1/2019 15:00:26CET

TVE vol cuadriplicar les hores d'emissió en catal i produir la srie 'Bany compartit'

Rosa María Mateo
EUROPA PRESS

Commemorar els 60 anys del centre de producció a Catalunya amb programes especials

BARCELONA, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

L'administradora única de RTVE, Rosa María Mateo, i el director de RTVE Catalunya, Carles González, han anunciat aquest dimecres la voluntat d'"augmentar significativament" les hores d'emissió en catal, principalment a través de desconnexions a La2, i de produir per primera vegada en 20 anys una srie en aquesta llengua, 'Bany compartit'.

En roda de premsa, Mateo ha defensat respectar les llengües de cada comunitat i ha dit que ara s'emeten 20,5 hores setmanals en catal; aquest any volen arribar a les 50, i "el més ideal" seria assolir les 80 en dos anys, per el projecte est a l'espera de l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat per tenir recursos.

L'administradora única de RTVE ha afirmat que aquest augment progressiu d'hores i producció inclou debats, informatius, un magazín, documentals en catal, retransmissions, pellícules doblades i una srie, i ha mostrat la seva voluntat de treballar amb productores catalanes.

Ha explicat que la majoria de la nova programació en catal es vol emetre per La2, que aposta pel rigor informatiu, i que a Catalunya no es veuran tots els continguts de La2: és "un dany collateral" per no veuen cap altra sortida si es vol avanar en aquest projecte d'impulsar les hores en catal.

Rosa María Mateo ha dit que per aquest projecte han demanat un augment de pressupost que el Govern espanyol ha incls en el projecte de PGE per al 2019, que es troben en fase de tramitació: "Si no s'aproven els PGE, es buscar una altra manera".

Ha afirmat que vol produir i emetre més en catal en harmonia amb el castell, que "es puguin barrejar com passa en la societat", i espera que la persona que la substitueixi al capdavant de l'ens segueixi aquesta línia.

SRIE EN CATAL

Carles González ha explicat que s'est en fase de preproducció de la srie en catal 'Bany compartit', una comdia que es convertir en la primera srie en aquesta llengua produda per TVE en 20 anys, després d''Homenots' i 'Happy house'; que estar protagonitzada per quatre dones, i que vol que s'emeti per La1.

No ser una srie amb una doble versió en catal i castell, i es troba en una fase de csting, amb la previsió que els primers capítols estiguin produts d'aquí a uns cinc o sis mesos.

González ha remarcat que amb l'augment d'hores en catal, que no anir en detriment del que produeixen a Sant Cugat (Barcelona) en castell, es vol "seguir sent visibles a La1 i reforar la posició a La2", i que es volen enfortir les sinergies de la televisió amb Rdio 4.

60 ANYS

Aquesta voluntat d'augment de les hores i la producció en catal coincideix amb el 60 aniversari del centre de producció de TVE a Catalunya, que es compleix el juliol del 2019, i amb la qual vol visualitzar el llegat de la cadena durant aquests anys.

Per aquesta commemoració, es preveu que l'Orquestra de RTVE ofereixi un concert al Gran Teatre del Liceu i un altre en un espai exterior, es far una edició de 'Los conciertos de Radio 3' a Barcelona, s'emetr una edició especial de 'Saber y ganar' en catal durant una setmana i, amb el format de 'Cachitos', un programa setmanal que repassar la histria de la cadena a Catalunya.