El TSJC ratifica que un treballador de Roca a Gavà (Barcelona) va morir per exposició a l'amiant

TSJC
CEDIDA
Publicat 13/2/2018 15:00:07CET

L'empresa va usar amiant quatre anys després que ho prohibís la UE

BARCELONA, 13 Feb. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reconegut la vinculació de la mort d'un extreballador de la fàbrica de Roca Sanitarios a Gavà (Barcelona) amb l'exposició a l'amiant, en desestimar un recurs de l'empresa contra una sentència anterior, ha informat Col·lectiu Ronda en un comunicat aquest dimarts.

L'home va treballar més de 50 anys a la fàbrica i va morir per un mesotelioma pleural maligne, un tumor poc comú que li va acabar causant insuficiència respiratòria i pel qual va ser declarat anteriorment en situació d'incapacitat permanent, "derivada aquesta incapacitat de malaltia professional" segons la sentència, recollida per Europa Press.

La resolució ratifica una sentència prèvia del Jutjat Social 32 de Barcelona que establia l'origen laboral de la patologia que li va causar la mort i una indemnització de 15.000 euros per a la vídua, i en aquesta el TSJC reconeix que "en l'àmbit mèdic es ve entenent que la causa principal del mesotelioma és el contacte i la inhalació de la pols d'amiant".

L'Alt Tribunal català recull que l'empresa va importar amiant entre els anys 1965 i 1970 i, a partir del 1984, va ser autoritzada pel Ministeri d'Economia per produir sabates de fre de ferrocarril, i el material per utilitzar-los va ser "gairebé exclusivament" amiant des de llavors i fins al 2001.

Malgrat que es va prohibir la seva utilització en la Unió Europea l'any 2000, i que el Govern central va concedir una moratòria de dos anys, l'empresa Roca Sanitarios "per a la fabricació de components d'aixetes utilitzava juntes d'amiant" almenys fins a desembre del 2004.

L'home va ocupar diversos llocs, com a auxiliar en diverses seccions, peó especialista, tècnic i, en els últims anys, administratiu, i la sentència recull que mentre estava en oficina en la secció d'aixeteria "havia de recórrer i passejar pel magatzem de la fàbrica" quan feia els inventaris.

MALALTIA PROFESSIONAL

El tribunal també apunta que anteriorment s'han reconegut prestacions d'incapacitat permanent a empleats de l'empresa per una patologia d'asbestosi --una dolència rara que causa fibrosi pulmonar-- que "derivava de contingència professional", així com que el mesotelioma de pleura consta en la Seguretat Social entre les malalties professionals causades per agents cancerigens com l'amiant.

Col·lectiu Ronda ha explicat que la família vol demanar una indemnització en concepte de danys i perjudicis a través d'una nova demanda, ja que la indemnització anterior no inclou aquest concepte.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.