Actualitzat 21/01/2022 18:39

El TSJC declara ferma la sentència del 25% i el govern té dos mesos per executar-la

DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

Pere Aragonès: "El català no es toca i l'escola catalana, tampoc"

BARCELONA, 21 gen. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat ferma la sentència que reafirma l'obligació d'un mínim del 25% d'ensenyament en castellà en el sistema educatiu de Catalunya i el govern té un termini de dos mesos per executar-la.

En el decret, el TSJC declara ferma la sentència pronunciada el 16 de desembre del 2020 després de la inadmissió del recurs de cassació de la Conselleria d'Educació de la Generalitat davant el Tribunal Suprem i de rebre'n les actuacions aquest 20 de gener.

La Generalitat té un termini de deu dies per comunicar que ha rebut la notificació de la sentència i respondre com executar-la, a més de perquè "n'indiqui l'òrgan responsable del compliment".

El TSJC ha aclarit que la part demandada té un termini de dos mesos per executar-la tal com estipula l'article 104 de la llei contenciosa administrativa per executar una sentència ferma.

"Transcorreguts dos mesos a partir de la comunicació de la sentència o el termini que fixa per complir la decisió conforme a l'article 71.1.c), qualsevol de les parts i persones afectades podrà instar-ne l'execució forçosa", assenyala l'article.

GOVERN: "REAFIRMAR EL MODEL D'ESCOLA CATALANA"

Davant la resolució judicial, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que el seu executiu treballa en el desplegament normatiu "per reafirmar el model d'escola catalana", i ha advertit que no permetran que es posi en risc la cohesió social.

"El català no es toca i l'escola catalana, tampoc. Prou d'atacs a la llengua, a l'ensenyament i al país sencer. No permetrem que es posi en risc la cohesió social. Estem treballant en el desplegament normatiu per reafirmar el model d'escola catalana. Prou de polititzar l'educació", ha manifestat en un tuit.

El conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Gonzàlez-Cambray, ha sostingut durant una visita a Badalona (Barcelona) que la situació és la mateixa que fa dos mesos i "no canvia res", i s'ha acollit al termini de dos mesos.

Ha aclarit que el departament sabia que passaria perquè forma part del procediment judicial: ara disposen d'un termini de 10 dies per notificar al TSJC que han rebut aquesta comunicació.

"Estem una vegada més davant un procés de voler judicialitzar el model d'escola catalana. Un model que ha estat d'èxit, d'igualtat d'oportunitats i de cohesió social al llarg de dècades en aquest país", ha lamentat el conseller.

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat no acatar la sentència del TSJC, que ha declarat ferma la decisió del 25% de castellà a les aules catalanes, perquè "ataca l'escola, la llengua i la convivència".

Els sindicats Ustec·Stes i Intersindical·CSC han demanat a la Generalitat que "no apliqui" la sentència sobre el 25% de castellà a les aules, declarada ferma, i que reforci el model lingüístic.

AEB: LA IMMERSIÓ "FORMARÀ PART DEL PASSAT"

La presidenta de l'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), Ana Losada, ha celebrat aquest divendres que la immersió lingüística "formarà part del passat" després que el TSJC ha declarat ferma la sentència.

Ara es produeix "un escenari en el qual el cronòmetre ja està en marxa, ja hi ha una data en què la immersió es convertirà en un malson", ha subratllat Losada.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés