El TSJC condemna les patronals sanitàries i un sindicat per vulnerar el dret sindical

Publicat 22/7/2019 12:01:26CET
Façana del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 22 jul. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat les patronals de la sanitat concertada --Unió Catalana d'Hospitals (UCH), Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (Capss) i Associació Catalana d'Entitats de la Salut (Aces)-- i el sindicat Metges de Catalunya (MC) a indemnitzar CC.OO., UGT i Sindicat d'Infermeria Satse per haver "vulnerat el dret a la llibertat sindical" en la negociació col·lectiva.

La sentència, recollida per Europa Press, fa referència a l'acord al que van arribar patronals i MC al febrer d'aquest any per evitar una vaga de metges de la concertada: el declara nul i crida a "cessar de forma immediata en les actuacions que es desenvolupin" del citat pacte, dicta la magistrada.

També condemna les patronals, MC i el Comitè de vaga a pagar a cadascun dels demandants 6.500 euros en concepte de danys i perjudicis, estimant la demanda presentada per CC.OO., UGT i Satse al maig.

El tribunal considera que els pactes que van evitar la vaga "són lícits" i MC estaven legitimats, però alhora considera que tenen raó els demandants pel fet que a aquest acord se li va concedir una eficàcia 'erga omnes' --respecte de tots-- pel que fa a tot el grup professional I i per a tots els centres de treball, incloent els que no tenen representants de MC.

II CONVENI SISCAT

En la negociació del II Conveni col·lectiu de treball d'hospitals d'aguts, centres d'atenció primària, sociosanitaris i de salut mental del Servei Català de la Salut (Conveni Siscat), CC.OO., UGT i Satse van acordar amb les patronals l'aprovació d'aquest conveni, però no ho va secundar MC.

El sindicat de metges va considerar que l'acord "menyspreava" el seu col·lectiu en no incloure's els seus requeriments, i va convocar una setmana de vaga de la concertada per a febrer --després de la setmana de vaga en l'atenció primària pública i en el sector concertat que ja es va produir al novembre--.

MC va convocar la protesta per no haver arribat a acords en assumptes com regulació horària, un límit de visites en ambulatoris, reduir la precarietat i millorar la conciliació, entre altres demandes, i les patronals es van reunir en tres ocasions amb ells per abordar aquests punts, després del qual es va cancel·lar la convocatòria de vaga.

HAURIEN D'HAVER ESTAT CRIDATS

Els denunciants consideren que en aquest acord, encara que es va realitzar per evitar la vaga, se'ls va privar "de la possibilitat de participar en una negociació a la qual havien d'haver estat cridats, donades les diverses matèries que van ser objecte d'aquell acord", recull el TSJC.

Els demandats al·leguen que es tracta d'un conveni extraestatutari i es veuen legitimats pel principi d'autonomia col·lectiva, afirma la magistrada, després que en el judici del 26 de juny els sindicats demandants van ratificar que veien vulneració, i els demandats i Fiscalia la van negar.

Així, el tribunal considera que s'ha d'acceptar que patronals, MC i Comitè de vaga "tenen dret a aconseguir acords, però ha de valorar-se l'eficàcia i l'abast que es pretengui concedir a aquests acords mentre que estan subjectes a uns límits", i per a determinades matèries és necessari la intervenció dels qui són representants.

el més llegit

 1. 1

  Un mort i dos ferits en un accident a l'N-340 a Vallirana (Barcelona)

 2. 2

  Cinc detinguts i 36 identificats a Cornellà per enfrontaments entre aficions

 3. 3

  Un detingut i 60 ultres del Barça identificats per una baralla amb radicals del València davant del Mestalla

 4. 4

  'Suc de Síndria', Millor Curtmetratge de Ficció en els Premis Goya 2020

 5. 5

  Es mantenen les afectacions a la R1, la R3 i la R11 de Rodalies

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista