Publicat 22/07/2019 12:01

El TSJC condemna les patronals sanitàries i un sindicat per vulnerar el dret sindical

Faana del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 22 jul. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat les patronals de la sanitat concertada --Unió Catalana d'Hospitals (UCH), Consorci Associació Patronal Sanitria i Social (Capss) i Associació Catalana d'Entitats de la Salut (Aces)-- i el sindicat Metges de Catalunya (MC) a indemnitzar CC.OO., UGT i Sindicat d'Infermeria Satse per haver "vulnerat el dret a la llibertat sindical" en la negociació collectiva.

La sentncia, recollida per Europa Press, fa referncia a l'acord al que van arribar patronals i MC al febrer d'aquest any per evitar una vaga de metges de la concertada: el declara nul i crida a "cessar de forma immediata en les actuacions que es desenvolupin" del citat pacte, dicta la magistrada.

També condemna les patronals, MC i el Comit de vaga a pagar a cadascun dels demandants 6.500 euros en concepte de danys i perjudicis, estimant la demanda presentada per CC.OO., UGT i Satse al maig.

El tribunal considera que els pactes que van evitar la vaga "són lícits" i MC estaven legitimats, per alhora considera que tenen raó els demandants pel fet que a aquest acord se li va concedir una eficcia 'erga omnes' --respecte de tots-- pel que fa a tot el grup professional I i per a tots els centres de treball, incloent els que no tenen representants de MC.

II CONVENI SISCAT

En la negociació del II Conveni collectiu de treball d'hospitals d'aguts, centres d'atenció primria, sociosanitaris i de salut mental del Servei Catal de la Salut (Conveni Siscat), CC.OO., UGT i Satse van acordar amb les patronals l'aprovació d'aquest conveni, per no ho va secundar MC.

El sindicat de metges va considerar que l'acord "menyspreava" el seu collectiu en no incloure's els seus requeriments, i va convocar una setmana de vaga de la concertada per a febrer --després de la setmana de vaga en l'atenció primria pública i en el sector concertat que ja es va produir al novembre--.

MC va convocar la protesta per no haver arribat a acords en assumptes com regulació horria, un límit de visites en ambulatoris, reduir la precarietat i millorar la conciliació, entre altres demandes, i les patronals es van reunir en tres ocasions amb ells per abordar aquests punts, després del qual es va cancellar la convocatria de vaga.

HAURIEN D'HAVER ESTAT CRIDATS

Els denunciants consideren que en aquest acord, encara que es va realitzar per evitar la vaga, se'ls va privar "de la possibilitat de participar en una negociació a la qual havien d'haver estat cridats, donades les diverses matries que van ser objecte d'aquell acord", recull el TSJC.

Els demandats alleguen que es tracta d'un conveni extraestatutari i es veuen legitimats pel principi d'autonomia collectiva, afirma la magistrada, després que en el judici del 26 de juny els sindicats demandants van ratificar que veien vulneració, i els demandats i Fiscalia la van negar.

Així, el tribunal considera que s'ha d'acceptar que patronals, MC i Comit de vaga "tenen dret a aconseguir acords, per ha de valorar-se l'eficcia i l'abast que es pretengui concedir a aquests acords mentre que estan subjectes a uns límits", i per a determinades matries és necessari la intervenció dels qui són representants.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés