Publicat 11/06/2015 15:32

El TS condemna l'ICS a indemnitzar una embarassada per la mala col·locació d'un anticonceptiu

Pantallas para saber el tiempo de espera en Urgencias
ICS

MADRID, 11 juny (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem (TS) ha condemnat l'Institut Català de la Salut (ICS) a pagar 80.000 euros a una dona que va quedar embarassada malgrat que mesos abans li havia estat implantat un anticonceptiu intradèrmic, i va tenir una nena amb una greu malaltia incurable de caràcter hereditari --minusvalidesa del 70 %--.

La sentència, que té el vot particular discrepant de dos dels cinc magistrats que componen la Sala, revoca la decisió anterior del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va desestimar la reclamació de la dona a l'entendre que no hi ha hagut mala praxi.

Els fets es remunten al 2005, quan la dona, aleshores de 20 anys, va acudir a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), conegut com a Can Ruti, perquè se li inserís en el braç esquerre un dispositiu anticonceptiu anomenat 'implanon' que havia adquirit en una farmàcia.

Quatre mesos després la noia es va presentar a l'Hospital Clínic de Barcelona, on li van comunicar que estava embarassada de nou setmanes, uns fets pels quals havia reclamat 1,6 milions d'indemnització.

Va donar a llum a una nena amb anèmia hemolítica crònica, malaltia hereditària, i li va ser reconeguda una minusvalidesa del 70%.

Els magistrats discrepants, Luis María Díez-Picazo i María Pilar Teso, coincideixen amb la tesi de l'hospital i les asseguradores, que sostenen que no pot afermar-se que l'embaràs estigui vinculat de cap manera amb una mala praxi mèdica en la col·locació de l'anticonceptiu i que tampoc la greu malaltia que té la nena pot associar-se a l'acte mèdic.

ES VA LESIONAR LA SEVA FACULTAT DE DECIDIR

La majoria de la Sala creu, tot i això, que ha d'indemnitzar-se per dany moral, a causa de "la lesió de la facultat d'autodeterminació que l'inadequat acte mèdic va provocar".

Pel que fa a les despeses per aliments de la filla que la mare reclama, el Suprem no els considera indemnitzables perquè no pot provar-se la relació de causalitat entre la col·locació de l''implanon' i la patologia que pateix la nena, tot i que la mare ha al·legat no tenir família a Espanya, ser soltera, estar mancada d'ingressos i no percebre ajudes públiques de cap tipus.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés