Publicat 07/07/2020 12:02

Troben unes figuretes humanes neolítiques indites fetes de sílex i utilitzades en ritus funeraris

Conjunt de figuretes de sílex que s'han descobert a Kharaysin (Jordnia)
CSIC - Archivo

MADRID, 7 jul. (EUROPA PRESS) -

Un equip de científics de la Institució Mil i Fontanals d'Investigació en Humanitats (IMF) liderat pel CSIC ha trobat unes figuretes amb forma humana de sílex que es van fer servir en rituals funeraris neolítics.

Es tracta d'una classe d'estatueta que no s'havia vist mai i que pot explicar com van néixer els ritus funeraris, la conscincia de comunitat, i les cerimnies de record. Els resultats del treball s'han publicat en la revista 'Antiquity'.

Les figuretes tenen una antiguitat d'entre 9.000 i 10.000 anys i s'han trobat en una excavació de Kharaysin, a Jordnia. La troballa destaca pel material amb el qual estan fetes: sílex, que normalment s'associa a la producció d'eines quotidianes. Totes les figuretes que s'havien descobert fins ara eren d'argila o ossos.

La segona novetat és la funció simblica i funerria que sembla que tenien. I és que la majoria es van trobar en una zona d'enterraments, un cementiri neolític amb indicis que s'hi celebraven rituals.

Les figures amb forma humana es van originar en el neolític primerenc, fa uns 9.000 anys, tot i que encara se'n desconeix el significat. Anteriorment destacava la iconografia animal amb algunes excepcions com les Venus paleolítiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés