Publicat 07/02/2020 22:29

Troben un santuari paleolític amb més de 100 gravats a L'Espluga de Francolí (Tarragona)

Pintura rupestre del primer santuari paleolític trobat a Catalunya, integrat per més d'un centenar de gravats de fa uns 15.000 anys.
AYUNTAMIENTO DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ

TARRAGONA, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

El director del projecte d'investigació sobre la Cova de la Font Major a L'Espluga de Francolí (Tarragona), Josep Maria Vergs, va trobar a finals d'octubre de l'any passat el primer santuari paleolític de Catalunya, integrat per més d'un centenar de gravats de fa uns 15.000 anys.

La troballa s'ha presentat aquest divendres en una roda de premsa en la qual han participat la consellera de Cultura de la Generalitat, Maringela Vilallonga; l'alcalde del municipi, Josep M. Vidal; el director de l'Institut Catal de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes), Robert Sala, i el mateix Vergs, ha informat l'Ajuntament en un comunicat.

El conjunt consta de símbols abstractes i representacions figuratives d'animal i s'ha documentat amb tecnologia 3D per permetre el seu estudi científic amb les tcniques més avanades, assegurar la seva preservació i generar materials per a la seva divulgació en el nou discurs museográfico.

La majoria de les representacions es poden atribuir, pel seu estil, al Paleolític Superior, concretament al període Magdaleni, encara que algunes poden ser més antigues i unes altres relacionar-se amb el neolític i etapes més recents.

"EXCEPCIONAL"

Es tracta d'un descobriment "excepcional" perqu tots els conjunts d'art rupestre catalans d'aquestes característiques coneguts fins ara eren d'poca postpaleolítica, uns milers d'anys més recents.

Els gravats es van crear sobre una capa de llims sorrencs fora tous en una zona de difícil accés i de redudes dimensions, i l'escassa consistncia del suport fa que es puguin danyar o, fins i tot, esborrar, amb el mínim contacte.

De fet, diverses figures es troben danyades i unes altres han desaparegut a causa del trnsit dels visitants que, desconocedores de la seva existncia, tocaven les parets, per la qual cosa no es poden visitar.

S'ha constitut un equip format per tcnics especialitzats de la Conselleria de Cultura de la Generalitat i investigadors de l'Iphes, amb el suport de l'Ajuntament de L'Espluga de Francolí, encarregat de documentar aquest santuari mitjanant tecnologia 3D.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés