Publicat 7/2/2020 22:29:21CET

Troben un santuari paleolític amb més de 100 gravats a L'Espluga de Francolí (Tarragona)

Pintura rupestre del primer santuari paleolític trobat a Catalunya, integrat per més d'un centenar de gravats de fa uns 15.000 anys.
AYUNTAMIENTO DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ

TARRAGONA, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

El director del projecte d'investigació sobre la Cova de la Font Major a L'Espluga de Francolí (Tarragona), Josep Maria Vergès, va trobar a finals d'octubre de l'any passat el primer santuari paleolític de Catalunya, integrat per més d'un centenar de gravats de fa uns 15.000 anys.

La troballa s'ha presentat aquest divendres en una roda de premsa en la qual han participat la consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga; l'alcalde del municipi, Josep M. Vidal; el director de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes), Robert Sala, i el mateix Vergès, ha informat l'Ajuntament en un comunicat.

El conjunt consta de símbols abstractes i representacions figuratives d'animal i s'ha documentat amb tecnologia 3D per permetre el seu estudi científic amb les tècniques més avançades, assegurar la seva preservació i generar materials per a la seva divulgació en el nou discurs museográfico.

La majoria de les representacions es poden atribuir, pel seu estil, al Paleolític Superior, concretament al període Magdalenià, encara que algunes poden ser més antigues i unes altres relacionar-se amb el neolític i etapes més recents.

"EXCEPCIONAL"

Es tracta d'un descobriment "excepcional" perquè tots els conjunts d'art rupestre catalans d'aquestes característiques coneguts fins ara eren d'època postpaleolítica, uns milers d'anys més recents.

Els gravats es van crear sobre una capa de llims sorrencs força tous en una zona de difícil accés i de reduïdes dimensions, i l'escassa consistència del suport fa que es puguin danyar o, fins i tot, esborrar, amb el mínim contacte.

De fet, diverses figures es troben danyades i unes altres han desaparegut a causa del trànsit dels visitants que, desconocedores de la seva existència, tocaven les parets, per la qual cosa no es poden visitar.

S'ha constituït un equip format per tècnics especialitzats de la Conselleria de Cultura de la Generalitat i investigadors de l'Iphes, amb el suport de l'Ajuntament de L'Espluga de Francolí, encarregat de documentar aquest santuari mitjançant tecnologia 3D.

Contador