Actualitzat 30/12/2010 16:46

Troben restes arqueològiques anteriors al castell de Montjuïc

Restos arqueológicos del Catillo de Montjuic
EUROPA PRESS

BARCELONA, 30 des. (EUROPA PRESS) -

Els treballs arqueològics portats a terme per a la reconstrucció del castell de Montjuïc han deixat al descobert unes restes del fortí, anteriors a la construcció del castell (1753-1779), que no es coneixien fins ara.

El responsable d'arqueologia de l'Ajuntament de Barcelona, Ferran Puig, ha explicat en roda de premsa que les restes daten de 1640 quan els habitants de la ciutat van edificar una construcció defensiva per detenir les tropes castellanes de Felip IV, que pretenien envair la ciutat. "És una construcció molt senzilla i construïda, segons les cròniques, en només 30 dies", ha destacat.

"És paradoxal que el castell naixés amb un paper estratègic de defensa de la ciutat i amb els anys es convertís en una amenaça per a Barcelona", ha comentat Puig, referint-se al paper de va tenir el castell de Montjuïc durant la Guerra Civil i el franquisme.

Les restes trobades formen part d'un dels quatre baluards defensius que tenia la construcció. Correspon a l'extrem sud, el però pròxim al mar, i està fet amb pedra autòctona, obtinguda de la muntanya de Montjuïc, lligada amb morter.

Les restes han estat trobades mentre es realitzaven obres de rehabilitació de l'edifici. En el projecte, ja eren previstes tasques preventives d'investigació arqueològica per evitar que la ciutat perdés patrimoni històric. Va ser en aquests treballs preventius on es van trobar aquestes restes del segle XVII que es creien desapareguts, tot i que es tenien referències documentals.

El delegat de presidència de l'Ajuntament i responsable del projecte, Ignasi Cardelús, s'ha mostrat entusiasmat amb el descobriment, ja que "permeten sumar un nou capítol de la història del castell". A més, ha anunciat que les noves restes s'integressin a la resta d'espais per poder-se mostrar a la ciutadania.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés