BARCELONA, 20 febr. (EUROPA PRESS) -
Un grup de científics del CSIC ha trobat residus de frmacs, plstics i metalls en hortalisses conreades a l'rea metropolitana de Barcelona, amb concentracions que no suposen un risc per a la salut, i que varien en funció del tipus d'hortalissa i no de la font de reg.
En l'estudi, que publica 'Environment International', els investigadors han analitzat la presncia de contaminants en les parts comestibles d'enciams, tomquets, coliflors i faves de tres parcelles seleccionades.
Han trobat concentracions que van des de nivells no detectables fins als 17 milligrams per quilo de pes fresc en el cas dels metalls pesats, i fins als 256 micrograms per quilo en el cas dels contaminants orgnics.
Segons els autors de l'estudi, els tomquets són els que tenen unes concentracions més elevades tant de metalls pesats com de contaminants orgnics.
"Els nivells mitjans de contaminants són baixos i no suposen un risc per a la salut", segons l'investigador del CSIC a l'Institut de Diagnstic Ambiental i Estudis de l'Aigua i director del treball, Josep Maria Bayona.
Els científics han analitzat fins a 33 contaminants orgnics i 16 metalls pesats, els primers són plaguicides, tensioactius, frmacs, retardants de flama i altres productes d'origen industrial que acaben a les aigües residuals i que apareixen en concentracions baixes.
En els vegetals, s'han detectat 'carbamazepina' (frmac anticonvulsiu per tractar l'epilpsia), el bisfenol A (un plastificant), plom i fungicides d'ús agrícola com el 'dimetomorf'.
TERRA, ARRELS I METABOLISME
"Encara que en estudis anteriors hem vist que l'aigua de reg pot contenir una gran diversitat de contaminants orgnics, no tots són captats per la planta, perqu hi ha nombroses barreres que han de travessar abans d'arribar-hi, com la terra, les arrels i el metabolisme", diu el codirector de l'estudi i científic del CSIC Víctor Matamoros.
Segons Matamoros, la terra i el microbioma associat a les arrels juguen un paper molt important com a barrera, degradant i immobilitzant els contaminants.