Publicat 23/5/2019 11:33:47 +02:00CET

Troben una relació entre l'exposició a la contaminació durant la infància i tenir pitjor memòria i atenció

Troben una relació l'exposició a contaminació en la infància i pitjor memòria i atenció
ISGLOBAL - Archivo

BARCELONA, 23 maig (EUROPA PRESS) -

L'exposició a partícules contaminants fines, les PM 2,5, durant la gestació i els primers set anys de vida s'associa a un pitjor rendiment de la memòria de treball i de l'atenció executiva, segons revela un estudi de l'Institut de Salut Global (ISGlobal).

La investigació del centre impulsat per La Caixa s'ha dut a terme en el marc del projecte Breathe i ha estat publicada en 'Environmental Health Perspectives'.

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement generat pels estudis anteriors que havia fet el mateix equip, que van observar que els nens i nenes que van a escoles amb nivells de contaminació més alts procedents del trànsit tenen un desenvolupament cognitiu inferior.

Aquesta vegada es va comptar amb 2.221 participants de diversos centres escolars de la ciutat de Barcelona amb edats compreses entre els set i els deu anys.

Per avaluar les seves capacitats cognitives van dur a terme diversos tests per ordinador; l'exposició a la contaminació atmosfèrica al domicili des de l'inici de l'embaràs i al llarg de la infància es va estimar amb un model matemàtic desenvolupat a partir de diverses mesures reals.

Els resultats van demostrar que estar més exposat a partícules fines des de l'embaràs fins als set anys d'edat està associat a una pitjor memòria de treball en arribar a les edats en què es van practicar els tests cognitius --entre els set i els deu anys--.

CONTAMINACIÓ ACUMULADA

Aquests resultats mostren un efecte acumulat de l'exposició a les partícules fines al llarg de tot el període d'estudi, encara que l'associació que s'ha trobat és més forta si es tenen en compte els anys més recents.

La memòria de treball és un sistema cognitiu que s'ocupa d'emmagatzemar informació per a la seva posterior manipulació i que resulta fonamental per a l'aprenentatge, el raonament, la resolució de problemes o la comprensió del llenguatge.

La segregació dels resultats per sexes va permetre observar que la relació entre l'exposició a la PM 2,5 i una pitjor memòria de treball tenia lloc només entre els nens i no en les nenes.

NENES, MILLOR RESPOSTA

"No sabem encara a què es deuen aquestes diferències, però existeixen diversos mecanismes de caràcter hormonal o genètic que podrien portar al fet que les nenes tinguessin una millor resposta als processos inflamatoris que desencadenen les partícules fines i fossin menys susceptibles a la seva toxicitat", explica la investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi, Ioar Rivas.

Així mateix, es va observar que estar més exposat a les partícules fines està associat a una pitjor atenció executiva, tant en nens com en nenes.

Intervé en la manera d'atenció de nivell elevat, com la detecció i resolució de conflictes quan hi ha diverses opcions i respostes, així com en la detecció d'errors, la inhibició de respostes o la regulació de pensaments i sentiments.

"Aquest estudi reforça els resultats dels nostres treballs anteriors i confirma que l'exposició als contaminants de l'aire a l'inici de la vida i en la infància és una amenaça pel neurodesenvolupament i un obstacle perquè els nens i les nenes aconsegueixin el seu ple potencial", afirma Jordi Sunyer, l'últim signant de l'article i coordinador del programa d'Infància i Medi ambient d'ISGlobal.