Publicat 23/05/2019 11:33

Troben una relació entre l'exposició a la contaminació durant la infncia i tenir pitjor memria i atenció

Troben una relació l'exposició a contaminació en la infncia i pitjor memria i atenció
ISGLOBAL - Archivo

BARCELONA, 23 maig (EUROPA PRESS) -

L'exposició a partícules contaminants fines, les PM 2,5, durant la gestació i els primers set anys de vida s'associa a un pitjor rendiment de la memria de treball i de l'atenció executiva, segons revela un estudi de l'Institut de Salut Global (ISGlobal).

La investigació del centre impulsat per La Caixa s'ha dut a terme en el marc del projecte Breathe i ha estat publicada en 'Environmental Health Perspectives'.

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement generat pels estudis anteriors que havia fet el mateix equip, que van observar que els nens i nenes que van a escoles amb nivells de contaminació més alts procedents del trnsit tenen un desenvolupament cognitiu inferior.

Aquesta vegada es va comptar amb 2.221 participants de diversos centres escolars de la ciutat de Barcelona amb edats compreses entre els set i els deu anys.

Per avaluar les seves capacitats cognitives van dur a terme diversos tests per ordinador; l'exposició a la contaminació atmosfrica al domicili des de l'inici de l'embars i al llarg de la infncia es va estimar amb un model matemtic desenvolupat a partir de diverses mesures reals.

Els resultats van demostrar que estar més exposat a partícules fines des de l'embars fins als set anys d'edat est associat a una pitjor memria de treball en arribar a les edats en qu es van practicar els tests cognitius --entre els set i els deu anys--.

CONTAMINACIÓ ACUMULADA

Aquests resultats mostren un efecte acumulat de l'exposició a les partícules fines al llarg de tot el període d'estudi, encara que l'associació que s'ha trobat és més forta si es tenen en compte els anys més recents.

La memria de treball és un sistema cognitiu que s'ocupa d'emmagatzemar informació per a la seva posterior manipulació i que resulta fonamental per a l'aprenentatge, el raonament, la resolució de problemes o la comprensió del llenguatge.

La segregació dels resultats per sexes va permetre observar que la relació entre l'exposició a la PM 2,5 i una pitjor memria de treball tenia lloc només entre els nens i no en les nenes.

NENES, MILLOR RESPOSTA

"No sabem encara a qu es deuen aquestes diferncies, per existeixen diversos mecanismes de carcter hormonal o gentic que podrien portar al fet que les nenes tinguessin una millor resposta als processos inflamatoris que desencadenen les partícules fines i fossin menys susceptibles a la seva toxicitat", explica la investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi, Ioar Rivas.

Així mateix, es va observar que estar més exposat a les partícules fines est associat a una pitjor atenció executiva, tant en nens com en nenes.

Intervé en la manera d'atenció de nivell elevat, com la detecció i resolució de conflictes quan hi ha diverses opcions i respostes, així com en la detecció d'errors, la inhibició de respostes o la regulació de pensaments i sentiments.

"Aquest estudi refora els resultats dels nostres treballs anteriors i confirma que l'exposició als contaminants de l'aire a l'inici de la vida i en la infncia és una amenaa pel neurodesenvolupament i un obstacle perqu els nens i les nenes aconsegueixin el seu ple potencial", afirma Jordi Sunyer, l'últim signant de l'article i coordinador del programa d'Infncia i Medi ambient d'ISGlobal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés