Publicat 18/06/2015 14:55

Troben proves de contaminació humana a la tosca dental de fa 400.000 anys

MADRID, 18 juny (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la de Tel Aviv (Israel) han descobert proves d'aliments i potencials irritants respiratoris atrapats en dents de 400.000 anys d'antiguitat, trobats a la cova Qesem a Israel, lloc de molts descobriments de finals del Paleolític Inferior.

La investigació, publicada a 'Quaternary International', ofereix la prova directa del que menjaven les primeres persones del Paleolític i de la qualitat de l'aire que respiraven dins de la cova Qesem.

Els irritants respiratoris, incloent la contaminació ambiental per restes de carbó artificial trobat en el càlcul dental, poden deure's a la inhalació de fum dels focs utilitzats per rostir carn en la cova.

Es tracta d'una de les evidències més antigues que la contaminació ambiental inhalada pot tenir un efecte perjudicial sobre la salut dels humans.

Els càlculs analitzats han revelat tres troballes principals: carbó de llenya de focs interiors, evidència de la ingesta de components essencials de la dieta a base de plantes i fibres que podrien haver estat utilitzades per netejar les dents o restes de primeres matèries.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés