Actualitzat 20/06/2014 17:54

Troben una explicació biològica a l'emmagatzematge i oblit d'experiències vitals

El cerebro de un estronauta
ESA

BARCELONA, 20 juny (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han trobat una explicació biològica al fet que cada persona oblidi o emmagatzemi de manera diferent les seves pròpies experiències vitals, basada en la participació de proteïnes específiques.

La troballa, publicada a la revista 'Neuropsychopharmacology', es basa en la identificació d'una proteïna, la hipocretina/orexina-1, que influeix en l'establiment de la memòria aversiva, i obre la porta a nous tractaments per a alguns tipus de fòbia i l'estrès post-traumàtic.

El sistema detectat està implicat en la regulació d'estats emocionals: per exemple, uns nivells elevats d'aquesta substància es troben en el fluid cerebral-espinal de pacients diagnosticats de pànic i d'ansietat.

Els autors de l'estudi van partir de la hipòtesi que aquesta proteïna podria estar implicada en la consolidació o desaparició, segons el cas, de la memòria aversiva o memòria d'experiències desagradables i poc gratificants.

Amb els seus experiments, els investigadors han detectat que si es bloquegen els receptors de la proteïna identificada es facilita la desaparició de la memòria, fet que indica que s'ha identificat una bona diana terapèutica per al tractament de malalties que cursen amb una inapropiada retenció d'experiències desagradables en la memòria, com la por, l'estrès post-traumàtic i fins i tot alguna fòbies.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés