Publicat 17/5/2019 18:55:52 +02:00CET

Troben eines de caça de fa 40.000 anys en una cova de Calafell (Tarragona)

Troben eines de caça de fa 40.000 anys en una cova de Calafell (Tarragona)
UB - Archivo

TARRAGONA, 17 maig (EUROPA PRESS) -

Experts del Seminari d'Estudis i Investigacions Prehistòriques (Serp) de la Universitat de Barcelona (UB) han descobert a la cova Foradada de Calafell (Tarragona) eines de caça d'entre 40.000 i 41.000 anys d'antiguitat, les restes de la cultura châtelperronià trobats més al sud d'Europa.

Els neandertals, abans de desaparèixer fa 30.000 anys, van desenvolupar la cultura châtelperronià, caracteritzada per la fabricació de ganivets i puntes de llança distintius, i va suposar la transició del paleolític mitjà cap al superior, ha informat aquest divendres la UB en un comunicat.

En la península ibèrica només s'havien oposat restes d'aquesta cultura als Pirineus i la costa cantàbrica, i es considera que va ser un refugi pels neandartales, que van viure en ella uns milers d'anys més sense contacte amb el 'homo sapiens sapiens' que conservava les tradicions materials pròpies del paleolític mitjà.

En un article, publicat en la revista 'Plos One', els investigadors han subratllat la rellevància de la troballa i com la cova Foradada es converteix en "una important referència geogràfica i cronològica per entendre la desaparició dels neandartals i l'expansió dels humans moderns".

"La troballa implica una expansió cap al sud molt significativa del châtelperronià a Europa, més enllà de l'àrea que tradicionalment havien establert els investigadors", ha explicat el primer autor de l'article i director de l'excavació, Juan Ignacio Morales.

La cova Foradada està situada prop de la depressió de l'Ebre, que diversos investigadors han qualificat de barrera en els fluxos de població i culturals durant la primera expansió del 'homo sapiens sapiens' per la península.