Actualitzat 10/06/2014 14:00

Troben dues miniatures que il·lustren el jurament de fidelitat a l'Arxiu de la Corona d'Aragó

Miniatura del 'Liber feudorum maior'
MECD (MINISTERIO DE EDUCACIÓN, CULTURA Y DEPORTE)

BARCELONA, 10 juny (EUROPA PRESS) -

Els investigadors de l'Arxiu de la Corona d'Aragó a Barcelona han identificat quatre fulls originals del 'Liber feudorum maior' --'Gran llibre dels feus'-- que il·lustren en dues miniatures el jurament de fidelitat medieval, i que havien estat reutilitzades el 1820 com a fulles d'enquadernació dels registres de la Cancelleria.

En roda de premsa aquest dimarts, el director de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, Carlos López, i el sotsdirector general dels Arxius Estatals del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, Severiano Hernández, han explicat que aquestes miniatures són "un petit tresor", ja que formen part d'aquest llibre que és un famós cartulari medieval dels reis d'Aragó i comtes de Barcelona de gran interès per a l'estudi de la cultura medieval europea.

Dos fulls tenen dues miniatures --de tradicionals formals diferents, però ricament decorades i en bon estat de conservació-- que posen en escena la cerimònia típica de les relacions de feu i vasallatge en l'Alta Edat Mitjana a través de dos homes que s'agenollen davant dels seus amos --asseguts en el tron i jalonats els dos conjunts per arquitectures majestuoses i coloristes--.

Els altres dos fulls trobats tenen la inscripció 'Liber primus' en una i, en l'altra es poden apreciar anotacions de l'arxiver Pere Miquel Carbonell de finals del segle XV.

Segons han explicat, "la seva aportació cultural és molt gran tot i ser petitones", ja que no són moltes les imatges medievals que il·lustren aquest moment que hagin transcendit als temps, i han estat, de fet, menyspreades en altres èpoques, com el 1820 quan el pergamí que les albergava va ser reutilitzat, han remarcat.

REOBRIR EL DEBAT

La seva troballa permetrà reobrir d'ara endavant el debat científic entorn del 'Liber Feudoum', ja que es podran estudiar les tintes, les seves característiques pictòriques i artístiques i precisar la datació d'aquestes, que els investigadors situen entre finals del segle XII i principis del XIII, sota el regnat d'Alfonso II 'El Trobador' --ja que el llibre va ser compilat llavors per Ramón de Caldes--.

La troballa és el resultat d'un treball d'investigació dels restauradors de l'arxiu en col·laboració amb el Departament de Química Analítica de la Universitat de Barcelona (UB), els qui han separat les làmines reutilitzades mitjançant un procés d'humectació, ha explicat la restauradora Carme Sistach.

Per eliminar els papers adherits a la miniatura, els investigadors van portar a terme un estudi per identificar que el tipus d'adhesiu usat era el midó, el que els va permetre mitjançant l'esmentada humectació separar d'una sola vegada les làmines, que es trobaven fràgils i engaxoses.

Des del 1945 no es trobaven làmines del 'Liber feudorum maior', un llibre format originalment per dos volums de gran format amb al voltant de mil folis de pergamí i ricament decorat, tot i que actualment conforma un únic volum amb 89 fulles escrites en pergamí.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés